Första advent

Receptet finns här.
Efter maten tände vi det första ljuset, drack glögg och varm choklad med vispgrädde och åt lussebullar och pepparkakor.


Stentomtarna från förra året är på plats.
Det doftar gott i köket...
Så här ser lussebullarna med mandelmassa ut:


Sedan prövade jag att strö råsocker över ett par och så här blev de:


Bullar på gång


För att inte bränna händerna...

Årets första julbak
Pepparkakorna blev, om jag får säga det själv, godare än någonsin! Skurna pepparkakor med mandel är lättare att göra än de vanliga, kavlade och utstansade varianterna: degen rörs ihop dagen innan, vilar i kylen över natten och skärs snabbt och enkelt i tunna skivor nästa dag. Jag tror att dessa blir godare också, för degen man kavlar behöver nästan alltid matas med mer mjöl för att kunna släppa bänken och resultatet blir därför torrare kakor. Så, om du både vill göra det enklare och få godare pepparkakor på köpet - testa detta recept i år!
Och lussebullarna med hackad mandel blev finare i år än tidigare. Vi gjorde en sats, för 40 bullar, men valde att göra 30 stycken istället. Hur förvånade blev vi inte när vi såg hur de svällde i ugnen? Vi har inte smakat dem än, det gör vi under adventsfikat idag. Då värmer vi dem i ugnen, delar dem i mitten och brer på lite smör.
Ljus i vintermörkret

Kladdkaka
Kladdkaka
Ingredienser
100 gram smör
1,5 dl råsocker (135 gram)
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl (60 gram)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör om väl och vispa inte. Tag från värmen och tillsätt ett ägg i taget. Rör om försiktigt men noggrannt. Tillsätt därefter mjöl och blanda väl. Häll smeten i en rund form med avtagbar kant, cirka 16 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 11-12 minuter. Håll koll för att få den så kladdig som du vill ha den.

Varm choklad
Måste passa på att tipsa om Vetekattens underbara choklad. Där kan man välja mellan ljus, mellan eller mörk choklad och den görs på äkta choklad dessutom. Många caféer i Stockholm erbjuder på tok för söt choklad, som sedan sprutas med oäkta grädde för att toppas med chokladsås. Därför passar Vetekatten utmärkt för den som söker något mer äkta.
Varm choklad, 2 koppar
Ingredienser
5 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk socker
Gör så här
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker och kakao och låt koka upp under omrörning. Servera med en generös klick vispad grädde.

Saffran
Läs mer här
Tryffelkladdkaka
Alla chokladfantasters dröm! Kakan passar utmärkt att servera på diverse bjudningar för släkt och vänner i december. Vi planerar att ha adventsfika för stora släkten och trots att kladdkakan i grund och botten inte är en julkaka gör den sig ändå bra på en större fikabjudning. Dessutom har den en tryffelaktig karaktär och tryffel om något är väl juligt? Skär i tunna skivor - annars kan den bli dig övermäktig - och servera med eller utan grädde.
Tips
Kakan kan bli väldigt kladdig i mitten - låt då grädda ytterligare ett par minuter. I och med att den kan bli så pass kladdig kan det vara bra att förvara den i frys. Kylskåpet går också bra. Låt dock stå i kyl ett tag innan servering.
Tryffelkladdkaka
Ingredienser
100 gram smör
250 gram choklad, 70% kakaohalt
2 ¼ dl socker
5 ägg
1 msk (9 gram) vetemjöl
Gör så här
Smält smör och choklad. Rör i socker och tag av från värmen. Tillsätt äggen, ett i taget och rör noga efter varje tillsats. Rör sist ner mjölet.
Häll i en rund form med löstagbar kant och grädda mitt i ugnen, 175°, i cirka 25 minuter.
Gravad lax
Gravad lax
Ingredienser
1 benfri laxssida med skinn (ca 1½ kg)
1 dl strösocker
1 dl salt
1 tsk krossad vitpeppar
1 msk grovhackad dill
Gör så här
Laxen ska ha varit fryst minst 2 dygn innan användning.
Lägg laxen i en form. Blanda ingredienserna. Gnid in laxsidan med blandingen. Låt stå framme ca 1 timme och därefter i kyl i ett dygn. Skrapa bort blandningen. Skär i sneda tunna skivor från huvudänden.
Saffransbullar med mandelmassa
Vi äter massor av lussebullar innan jul och brukar får baka i flera omgångar. Naturligtvis bakar vi de tradionella bullarna men vi vi gör även dessa fantastiska bakverk med hemgjord mandelmassa, de är verkligen en hit och måste provas!
Saffransbullar med mandelmassa, cirka 40 stycken
Ingredienser
½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 ¼ dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
200 gram rumsvarmt smör
125 gram skållad, mald mandel
60 gram råsocker
Pensling och garnering
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i kastrull, häll på mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Häll degspadet över jästen och rör ner saffran, socker, ägg och ca 1 l av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen ur bunken och knåda den smidig.
Sätt ugnen på 225°. Blanda smör, mald mandel och socker. Kavla ut degen (dela gärna i två delar). Bred smörblandningen över degen, rulla ihop till en rulle och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på varma plåtar. Låt jäsa cirka 20 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Garnerade med pärlsocker
Garnerade med råsocker
Julegris
Hur som helst, är den inte underbar? Den kommer från Åhléns och kostar 19 kronor.

Schackrutor
Det är trevligt att kunna bulla upp med flera olika bakverk till adventsfikat eller glöggfesten och då är mördegskakor perfekta. Man kan från en sats göra flera olika kakor att lägga på kakfatet. Här är recept på schackrutor som gör sig fina tillsammans med lussebullar och pepparkakor. Receptet på själva degen är samma som för mördegskakorna, men här har det halverats.
Schackrutor
Ingredienser
187,5 gram rumsvarmt smör
90 gram (cirka 1 dl) socker
250 gram (cirka 4 dl och 1 msk ) mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Gör så här
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Ta ut degen ur kylen. Dela den två lika stora delar och blanda knappt 2 msk kakao i den ena delen. Dela båda degarna i 2 delar och rulla ut dem till ca 1 1/2 cm tjocka längder. Varva de ljusa och mörka längderna och tryck till dem lite. Lägg rullarna kallt, övertäckta med folie i ca 1 timme. Skär dem i 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar, grädda i 175º i ca 10-12 minuter.
Lussebullar med hackad mandel
Lussebullar, cirka 40 stycken
Ingredienser
½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 ¼ dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl skållad, hackad mandel
Pensling och garnering
ägg
russin
Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i kastrull, häll på mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Häll degspadet över jästen och rör ner saffran, socker, ägg, mandel och ca 1 l av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela upp degen och baka ut till lussekatter, flätor, kransar och andra julbröd.
Lägg på smorda eller klädda plåtar och låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda i ugn: lussekatter och bullar 5-6 minuter, flätor och kransar 20-25 minuter. Ugnsvärme: 200 º för kransar och flätor, 250º för bullar och lussekatter.


Brist på idéer om hur du ska forma dina lussebullar? Ta en titt nedan!

Mockaarmband


Nytt halsband


Krämig äggröra
Äggröran har en given plats på vårt julbord. Till jul följer vi detta recept som ger en extra krämig och god äggröra eftersom den görs med äkta grädde! Observera att vi även använder smör. Det är ju bara jul en gång om året så då är bara det bästa gott nog, tycker vi. Den passar särskilt bra till de hemgjorda köttbullarna.
Krämig äggröra, 4 personer
Ingredienser
4 ägg
6 msk vispgrädde
salt
smör
nymalen svartpeppar
Gör så här
Vispa samman ägg och grädde, tillsätt salt och peppar. Smält smör i en kastrull (gärna med teflon- eller titanbeläggning). Häll i äggstanning och låt den sakta (ha låg värme på plattan) tjockna under under omrörning med träsked.
Ät och njut!
Skurna pepparkakor med mandel
Visst hör väl pepparkaksbaket till en av höjdpunkterna i december? Tänk på doften av kanel och nejlikor!
Här kommer ett enklare recept som går ganska snabbt att fixa. Degen görs dagen innan så att den hinner stå kallt.
Tips
Det går också bra att lägga degen i frysen ett tag och sedan hyvla skivor.
Skurna pepparkakor med mandel, cirka 40 stycken
Ingredienser
125 gram smör
½ dl sirap
1 dl råsocker
½ msk kanel
¼ tsk nejlikor
¾ tsk bikarbonat
1 msk ljummet vatten
knappt 1 dl malen sötmandel
drygt 4 dl vetemjöl
Gör så här
Värm smör, sirap, socker och kryddor fingervarmt i kastrull och låt svalna. Tillsätt bikarbonat som rörts ut i 1 msk ljummet vatten. Blanda ner mandeln och hälften av mjölet. Häll resten av mjölet på bakbordet, stjälp upp smeten i mjölet och arbeta samman degen. Forma till ca 25 cm lång längd som läggs kallt över natten.
Skär längden i lövtunna skivor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i ca 3 minuter i 225°.
Leilas jul
TV4+ visar Leilas Jul ikväll, 19.00. Läs mer om programmet här.
Vill passa på att tipsa om hennes egen hemsida, som du hittar här.
Årets julvärd
I år sitter Lisbeth Åkerman i tv-rutan och tänder ljus och sprider värme, strax innan Kalle Anka och kompani tar över. Vi tittar alltid på Kalle Ankas jul. Det spelar ingen roll att man sett det mesta förr: det är mysigt att krypa upp i soffan, kanske ta sig en hembakad pralin och för en stund koppla av. När klockan går mot fyra kurrar magen eftersom det var ett tag sedan man åt gröt. Men då vet man att snart stundar julbordet - som man sett fram emot det!
Det här skulle egentligen mest handla om julvärden i SVT och är ni intresserade finns en intervju att läsa med Lisbeth här.
Mjuk pepparkaka
För den som inte riktig hinner med eller orkar ställa sig och baka pepparkakor är den mjuka perpparkakan ett alternativ. Den är betydligt lättare att baka och den ger en underbar doft av jul. Man kan förstås baka båda varianter om man vill!
Kakan kan dessutom toppas med en glasyr som smakar ljuvligt...
Mjuk pepparkaka
Ingredienser
150 gram smör
3 ägg
3 dl råsocker
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
1 ½ dl fast lingonsylt
1 ½ dl gräddfil
4 ½ dl (270 gram) vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Glasyr
200 gram philadelphiaost
80 gram smör
3 dl florsocker
Gör så här
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smöret, kryddor, lingonsylt och gräddfil.
Tillsätt sist mjölet blandat med bikarbonat, lite åt gången för att undvika klumpar.
Smörj och bröa formen.
Grädda i 175° i cirka 1 timme, prova med baksticka om kakan är torr.
Låt smöret och philadelphiaosten bli rumsvarma - det blir lättare att röra ihop. Mosa smör och cream cheese med gaffel och rör tills blandningen är klumpfri. Tillsätt florsocker och smaka av allteftersom. Bred glasyren över kakan och ställ den i kylen att stelna.
Nytt till granen
Vad sägs om dessa från Stilero?


Den goda julgröten
Hemma hos oss serveras julgröten enligt gamla traditioner. Vi strör på kanel och socker men istället för att hälla på mjölk gör vi ett litet hål i mitten där vi lägger en klick smör som får smälta (ett s.k smöröga). Sedan doppar vi gröten i smöret. Prova, det är jättegott!
Dessutom kokas gröten på gammaldags mjölk (som är fetare än den röda mjölken) samt låter en kanelstång koka med.
Risgrynsgröt, 6 personer
Ingredienser
2 ½ dl grötris
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 l mjölk (gammeldags)
2 kanelstänger
Gör så här
Mät upp ris, vatten och salt i kastrull och koka upp.
Rör om, låt koka försiktigt under lock ca 10 minuter
Tillsätt mjölken och kanelstänger.
Rör om och koka upp, koka sedan på svag värme udner lock i 45-50 minuter (rör ej om).
Tips: när gröten kokat upp kan man flytta kastrullen till en tjock träskärbräda och lägga en tyngd på locket. Sedan kan gröten stå och svälla utan tillsyn och risk att koka över.
Pepparnötter
Det är tacksamt att förvara dem; lägg dem i frysen tills dess att de ska ätas så håller de sig knaprigt goda.
Pepparnötter, 28 stycken
Ingredienser
100-125 gram smör
1 dl socker
½ msk sirap
½ ägg
1 tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald ingefära
1 tsk bikarbonat
4 dl (240 gram) vetemjöl
14 mandlar att skålla och halvera
Gör så här
Rör smör, socker och sirap noggrant till en jämn smet. Tillsätt ägg och kryddor. Blanda vetemjöl och bikarbonat och tillsätt. Arbeta ihop till en deg och dela i två delar. Rulla varje del till en längd. Dela längden i 14 delar. Rulla varje del till en boll. Klä plåtar med bakplåtspapper. Lägg bollarna på plåtarna och stick en mandelhalva i varje kaka. Grädda mitt i ugnen, 175-200°, i cirka 20 minuter.
Sega kolasnitt
Sega kolasnitt, cirka 24 stycken
Ingredienser
100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 - 2 ½ msk ljus sirap
2 ½ dl (150 gram) vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt sirap och vispa ihop till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker noggrannt och vänd ner i smeten. Rör ihop. Tryck samman till en deg, dela i två bitar och rulla varje bit till en rulle. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Jämna till längderna en aning.
Grädda i 12-15 minuter, mitt i ugnen. Låt svalna något och skär ut sneda bitar av längderna. Förvara i en lufttät burk.


Juleljus
Samma tidning gav mig idén att ställa en stor, vit lykta med blockljus intill granen. Här (Design Direkt) finns ett flertal olika, den här (Cest la vie), den här (Klinta), denna (Mixin), den här och denna (Domoda) är några jag är lite speciellt sugen på.
Något annat vi har gjort här hemma är att hänga upp små ljuslyktor för värmeljus, som denna (Klinta), framför mörka fönster i badrummet eller i dörröppningarna i hallen.

Våra ljuslyktor köpte vi för dryga femtiolappen styck på Indiska.
Chokladsnitt
Chokladsnitt, cirka 20 stycken
Ingredienser
100 gram rumsvarmt smör
1 dl råsocker
2 msk ljus sirap
2 dl (120 gram) vetemjöl
2 ½ msk (17-18 gram) kakao
eller kryddblandning av kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Klä en plåt med bakpapper. Vispa ihop smör, socker och sirap med elvisp till en ljus och porös massa. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker, blanda väl och sikta ner i smörmassan. Vispa ihop till en jämn massa och vänd upp på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, arbeta ihop en aning och rulla till två längder, lika långa som plåten.
Lägg rullarna på plåten. Platta ut längderna en aning och jämna till så att de är lika stora överallt. Platta inte ut för mycket då degen flyter ut i ugn.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna något på plåt innan varje läng delas i 10 sneda snittar. Låt kakorna kallna.

Julmarknader i Stockholm
Några andra marknader som lockar är Skansens, Siggesta Gårds och Steninge Slotts alternativ. Alltomstockholm har gjort en liten guide här så även du kan hitta din favorit.
Cheesecake
Kakan blir härligt krämig och syrlig då man har cream cheese och gräddfil i fyllningen. Tänk på att inte grädda för länge då kakan riskerar att bli torr. Läs mer under Tips nedan.
Tips
Om du prövar med sticka tycker inte jag att stickan behöver vara torr när du tar ut kakan. Är den istället lite kladdig kommer detta ge en krämigare kaka när den väl kallnat!
Cheesecake med kanel eller pepparkakor
Ingredienser
100 gram smör
4 dl smulade Digestivekex (cirka 12-14)
2 msk kanel
eller byt ut Digestivekex mot 30-32 pepparkakor
400 gram philadelphiaost
3 dl gräddfil
½ - ¾ dl socker
1-2 msk saft från citron (kan uteslutas om man har pepparkakor i botten)
1 msk vaniljsocker
Gör så här
Ugnen ska stå på 175-200°. Smält smör. Smula kexen och blanda noga med smör och alternativt kanel. Tryck ut i en rund form, cirka 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter och låt svalna medan du gör fyllningen.
Börja med att vispa ihop osten och gräddfilen. Använd gärna elvisp för ett klumpfritt resultat. Tillsätt därefter socker, vaniljsocker och citronsaft efter eget tycke och smak. Vill du ha mycket citronsmak ska du naturligtvis tillsätta mer av detta. Då kan du också behöver en aning mer socker. Smaka av, dels för se om du har fått rätt smak på din fyllning och dels för att det smakar himmelskt gott!
Häll fyllningen i formen och grädda i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.


Frukostbullar med russin
Frukostbullar med russin, 20 stycken
Ingredienser
Cirka 1 dl russin
600 gram eller cirka 1 liter mjöl
50 gram jäst
60 gram eller 4 msk smör
2 msk socker
lite kardemumma
3 dl mjölk
1 ägg
Gör så här
Koka upp russinen, tag från värmen och låt svälla i ungefär 10 minuter. Smält smör, tillsätt mjölk och låt bli fingervarmt, cirka 37. Smula jäst i en stor bakbunke och häll på degvätskan. Rör om. Blanda ner socker, kardemumma och russin.
Tillsätt mjöl i omgångar och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
Dela upp degen i 20 bitar, forma till runda bullar och lägg på plåt. Låt jäsa ytterligare, cirka 15-20 minuter. Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen i 175° i 10-15 minuter tills bullarna fått lite färg.
Tenntrådsarmbandet är klart


Janssons Frestelse
Janssons Frestelse, 6 personer
Ingredienser
10 medelstora potatisar
2 medelstora gula lökar
1 burk ansjovis (125 gram)
3 dl grädde
ströbröd
lite smör
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skala och strimla potatis. Skala och skiva löken fint. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Översta lagret ska vara potatis. Häll över grädde och ansjovisspad. Strö över lite ströbröd och fördela smörklickar ovanpå. Tillaga mitt i ugnen i cirka 1 timme. Prova med potatissticka om potatisen är klar.

Luciakonsert i Storkyrkan
Hur som helst kan biljetter fortfarande bokas på Ticnet. Dock får man räkna med att de bästa platserna redan har gått åt.
Rödbetssallad
Förra året valde vi att göra en hemgjord rödbetssallad, hemgjord i den mening att vi köpte färdiga rödbetor på burk men gjorde egen kräm till den. Så underbart god den blev!
Rödbetssallad
Ingredienser
1 burk (560 g) hela rödbetor
1 dl majonnäs
1 dl lätt crème fraiche
1 msk fransk senap
1 msk brun farin
3 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
Gör så här
Låt rödbetorna rinna av, skär dem därefter i tunna stavar. Blanda majonnäs med crème fraiche, senap och farin. Lägg ner rödbetorna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt fram till servering.

I år planerar vi att även koka rödbetorna själva - vi har redan hittat ett par olika recept här och där. Bilder och recept på resultatet återkommer vi med lite nämare jul...
Julköttbullar
Köttbullar, cirka 40 st
Ingredienser
1 kg köttfärs
1 stor gul lök
1½ dl havregryn
knappt 2 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Låt havregryn svälla i vatten ca 10 minuter. Tillsätt potatismjölet och lägg i köttfärsen. Knäck ägget i kopp och tillsätt. Finhacka löken och tillsätt. Salta och peppra. Rör om till en jämn smet. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek.

Kul från Panduro
Att själv göra julpynt är en jätterolig aktivitet för dig och hela familjen eller andra nära och kära. Avstressande också. För ett par år sedan köpte vi material till små tomtegummor från just Panduro. Det hela resulterade i ett femtiotal små gummor med långa gula flätor och blommiga kjolar. Sedan dess har de en given plats i granen varje år.
Vad jag ville berätta var helt enkelt att Panduro har något att erbjuda de flesta som är ute efter att pyssla och skapa inte alltför avancerade hemgjorda dekorationer till jul.
Krämig vitlökssill
Jag tycker att hemlagad sill ger extra glans till julbordet. Här är ett recept på en snabblagad vitlökssill som är riktigt krämig och smakrik. Den kan serveras direkt men smakar ännu bättre om den får stå och dra till nästa dag.
Krämig vitlökssill
Ingredienser
4 filéer 5-minuterssill
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk fransk ljus senap
2 vitlöksklyftor
2-3 msk finskuren gräslök
2 msk röd stenbitsrom
nymalen vitpeppar
Gör så här
Häll bort spadet från sillen och skär den i 1 cm breda skivor.
Rör samman creme fraiche, majonnäs och senap.
Pressa i vitlök.
Tillsätt finskuren gräslök och stenbitsrom.
Smaksätt med nymalen vitpeppar.
Blanda ner sillbitarna.