Cheesecake

Ska ni ha julfika för släkt och vänner? Då kanske ni vill servera denna utomordentligt goda cheesecake som faktiskt är den godaste jag ätit. Kanske kan man komma undan med att den är julig för att man har kanel i botten...? Eller så kan man faktiskt byta ut digestivekexen mot pepparkakor och annars följa receptet.
Kakan blir härligt krämig och syrlig då man har cream cheese och gräddfil i fyllningen. Tänk på att inte grädda för länge då kakan riskerar att bli torr. Läs mer under Tips nedan.

Tips
Om du prövar med sticka tycker inte jag att stickan behöver vara torr när du tar ut kakan. Är den istället lite kladdig kommer detta ge en krämigare kaka när den väl kallnat!

Cheesecake med kanel eller pepparkakor

Ingredienser
100 gram smör
4 dl smulade Digestivekex (cirka 12-14)
2 msk kanel
eller byt ut Digestivekex mot 30-32 pepparkakor
400 gram philadelphiaost
3 dl gräddfil
½ - ¾ dl socker
1-2 msk saft från citron (kan uteslutas om man har pepparkakor i botten)
1 msk vaniljsocker

Gör så här
Ugnen ska stå på 175-200°. Smält smör. Smula kexen och blanda noga med smör och alternativt kanel. Tryck ut i en rund form, cirka 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter och låt svalna medan du gör fyllningen.
Börja med att vispa ihop osten och gräddfilen. Använd gärna elvisp för ett klumpfritt resultat. Tillsätt därefter socker, vaniljsocker och citronsaft efter eget tycke och smak. Vill du ha mycket citronsmak ska du naturligtvis tillsätta mer av detta. Då kan du också behöver en aning mer socker. Smaka av, dels för se om du har fått rätt smak på din fyllning och dels för att det smakar himmelskt gott!
Häll fyllningen i formen och grädda i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.




Kommentarer
Postat av: Vero

Men så gott det ser ut och låter. Denna sida måste jag bara sprida vidare till bakglada vänner. Länkar på min sida och hoppas att det är ok.

2009-11-08 @ 10:55:56
URL: http://pysselgrottan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0