Chokladkaka med glasyr

Till julaftonskvällen ska vi servera en härlig chokladkaka med tryffeltäcke.

Chokladkaka med glasyr

Ingredienser

Kakan
100 gram smör
100 gram mörk choklad, 72%
1 ½ dl råsocker
½ dl (20 gram) kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vetemjöl

Glasyr
100 gram mörk choklad, 72%
100 gram eller cirka 1 dl vispgrädde
1 msk (cirka 15 gram) smör


Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smör och choklad i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Tag av från värmen. Rör ner äggen, ett i taget. Rör ner vetemjöl. Häll i en rund form med löstagbar kant och grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter för den där kladdiga karaktären. Låt kallna.

Smält smör och choklad i vattenbad. Koka upp grädden och häll ner i choklad- och smörblandningen. Rör kraftigt tills du får en jämn smet. Bred glasyren över kakan och ställ kallt.


Wienernougat

Underbart god och den smakar faktiskt lite bättre när man vet att den är hemgjord.

Wienernougat, cirka 60 stycken

Ingredienser
100 gram flagad mandel
250 gram nougat
125 gram mörk choklad

Gör så här
Klä en form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta mandeln i en torr stekpanna och låt svalna. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med nougaten i vattenbad. När blandningen smält helt, rör om ordentligt och rör försiktigt ner den rostade mandeln.
Häll smeten i formen och låt stå i minst 3 timmar att stelna. Skär nougaten i avlånga bitar, cirka 1,5x3 cm. Förvara i kylskåp.

Tips
Gör egen nougat - det blir så mycket godare.

Egen nougat, 250 gram

Ingredienser

62,5 gram hasselnötter
62,5 gram florsocker
125 gram mjölkchoklad

Gör så här
Rosta nötterna i en torr stekpanna. Akta så att de inte bränns. Låt svalna. Gnugga nötterna i en handduk tills skalet llossnar.
Mal nötterna i en mandelkvarn eller mixa dem fint. Blanda ner florsocker. Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något och blanda sedan med nötmixen.



Recepten kommer från Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.

Gubbröra

Sen förra julen är gubbröran en favorit hos alla i familjen. Den är bara så god! Görs snabbt och enkelt dagen innan julafton.

Gubbröra

Ingredienser
1 burk (125 gram)  finhackad ansjovisfilé
1 finhackad gul lök
1 dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
4 kokta och hackade potatisar
2 hårdkokta, hackade ägg
2 msk majonnäs
1 krm mald svartpeppar

Gör så här
Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med ansjovisspad.


Rödbetssallad

I år är den nästan så hemgjord som den kan bli (majonnäsen är dock köpt). Istället för crème fraiche tog vi gräddfil och hade dessutom i ett äpple som lyfter salladen rent smakmässigt. Den blev jättegod och jag rekommenderar er alla som älskar rödbetssallad att göra denna!

Rödbetssallad

Ingredienser
½ kg rödbetor
1 äpple
drygt 1 dl gräddfil
knappt 1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
1 msk brun farin
salt och peppar

Gör så här
Koka rödbetorna eller använd färdiga i lag. Tärna rödbetor och äpple, blanda med gräddfil, majonnäs, senap och brun farin. Smaka av med salt och peppar.


Rödbetssallad med ingefära och honung

Supergod rödbetssallad som blir lika krämig som den klassiska, men som smakar något annorlunda på grund av ingefäran.

Rödbetssallad med ingefära och honung

Ingredienser
½ kg rödbetor
2 dl matyoghurt
2 msk honung
1 msk riven ingefära
salt och peppar

Gör så här
Koka rödbetorna eller använd färdiga i lag. Skär i tärningar, blanda med yoghurt, honung och ingefära. Salta och peppra efter behag.



Hasselnötspraliner

Har inte bakat dessa än men receptet ser lovande ut.

Hasselnötspraliner, cirka 40 stycken

Ingredienser
300 gram mörk choklad (kakaohalt 70%)
1 sats hasselnötsmassa (se recept här) eller 100 gram färdig
cirka 140 gram hasselnötter

cirka 40 små folieformar

Gör så här
Smält 75 gram av chokladen i vattenbad. Pensla insidan av formarna med den smälta chokladen. Ställ kallt för att stelna och pensla sedan på ytterligare ett lager.
Rulla hasselnötskrämen till små kulor och tryck ner i chokladformarna, eller spritsa i nutella. Fyllningen ska fylla drygt hälften av formarna. Tryck ner en eller två nötter nu, eller spara dem för att trycka fast på toppen. Smält resten av chokladen. Spritsa eller använd liten sked och täck pralinerna med ett lock av choklad. Tryck försiktigt fast en hasselnöt i varje pralin. Låt stelna.

Tips
Om det retar i halsen av hasselnötsskalet kan det vara en bra idé att rosta dessa i torr panna eller ugn och sedan gnugga nötterna i handduk tills skalet lossnat. Var försiktigt så att nötterna inte delar sig, de ska vara hela när de trycks fast i pralinen.





Receptet kommer från Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman.

Amerikansk chokladfudge

Amerikansk chokladfudge, cirka 60 stycken

Ingredienser
2 ½ dl pecannötter eller valnötter
1 msk smör
1 nypa salt
1 burk kondenserad mjölk (395 gram)
200 gram ljus choklad eller mjölk choklad
300 gram fin mörk choklad
1 ½ tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Klä en form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper. En avlång form för limpor går också bra.
Hacka nötterna och sprid ut dem glest på en plåt. Rosta dem i cirka 10 minuter - passa noga så att de inte bränns.
Lägg smör och salt i en skål och häll i de varma nötterna i skålen. Rör om tills allt smör har smält. Ställ åt sidan.
Hacka all choklad fint och lägg i en bunke tillsammans med den kondenserade mjölken. Smält chokladen över vattenbad och rör om ordentligt.
Blanda ner nötter och vanilj i chokladen och häll upp blandningen i formen. Släta till på ytan med baksidan av en sked.
Låt svalna och sätt in i kylskåpet i minst en timme. Ta ut fudgen och skär den i fyrkanter.





Läs gärna här om fudge.

Receptet kommer från Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.

Valnötskola

Nu har julgodisbakandet påbörjats! Först ut var ett recept jag hittade hos Smaskens, men jag modifierade det efter eget tycke; tog mindre av socker och sirap. Jag gjorde en halv sats med mjölkchoklad och en halv sats med mörk choklad. I satsen med mörk choklad tog jag tre delar ljus sirap och en del mörk sirap, medan jag använde enbart ljus sirap till mjölkchokladkolan. Formen att hälla smeten i gjorde jag av aluminiumfolie - praktiskt och himla enkelt.

Valnötskola, cirka 40 stycken

Ingredienser
100 gram smör
1 ½ dl vispgrädde
160 gram (knappt 2 dl) råsocker
1 dl sirap
en nypa salt
2 tsk vaniljsocker
150 gram valnötter

Gör så här
Hacka choklad och nötter var för sig. Smält smör tillsammans med grädde i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, salt och vaniljsocker. Låt koka upp och tillsätt choklad. Koka cirka 20 minuter till dess att smeten klarar kulprov. Rör ner nötter och bred ut i en form.



Med mörk choklad.





Och med mjölkchoklad.

Dagens

Här ser ni resultatet efter många timmar framför spisen:
















Oj oj!

På gång i köket...

... är tillagningen av årets köttbullar. Det blir en stor sats i år, då vi är bortbjuda på julafton och ska ha med oss köttbullar. I år bytte vi ut hälften av vattnet mot vispgrädde och hade dessutom i vitlök. Här är ursprungsreceptet.

Blir de inte fina?

Sallad med valnötter och granatäpple

I år ska vi ha några nya gröna rätter på julbordet och en av de utvalda är en sallad med valnötter. Till den serveras vinägerdressing.

Sallad med valnötter och granatäpple

Ingredienser
1 paket ruccola
1 kruka krispsallad
1 paket spenat
1 granatäpple
1 dl grovt hackade valnötter

vinägerdressing

Gör så här
Skölj salladen noggrannt och skär i lagom bitar. Skiva granatäpplet och ta ut kärnorna. Blanda sallad med valnötter och granatäpple och strö över kärnorna. Servera med dressing.

Havrebollar

Ikväll åt vi havrebollar - så enkelt och så gott - till filmen. Denna gång hade vi i råsocker istället för det vita, raffinerade. Resultatet då? Superbra, måste jag säga. Sockret gav havrebollarna en lite annan smak och oj vilken underbar överraskning! Har ni inte testat så gör det. De passar faktiskt jättebra att ge i present när man går bort på bjudning.

Havrebollar, cirka 24 stycken

Ingredienser
100 gram smör
1 dl råsocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
2 msk kokt kaffe
2 tsk vaniljsocker

Garnering
Kokosflingor

Gör så här
Blanda alla ingredienserna, rulla till små bollar. Rulla i kokos och låt stelna i kyl.


Gott att ge bort

Idag gav vi bort lite hemgjort, nämligen chokladtryfflar och sirapskaka. Extra roligt blir det om man bemödar sig med att slå in det ätbara i ett fint paket. Pralinpåsarna kommer från Party Store som ligger på Sveavägen.






Mörk chokladtryffel

Mörk chokladtryffel är ett absolut måste till jul och gärna den hemgjorda varianten. Med fin choklad med hög kakaohalt blir det underbart goda tryfflar med mycket chokladsmak.

Mörk chokladtryffel, 12-14 stycken

Ingredienser
100 gram mörk choklad, kakaohalt 70%
1 dl vispgrädde
20 gram smör

Dopp
50 gram mörk choklad

Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och häll den över chokladen. Rör om tills all choklad har smält och klicka därefter ner smöret. Rör till en jämn smet, låt svalna och låt sedan kallna helt i kylskåp. Forma till små bollar och sätt tillbaka i kylskåpet igen. Smält chokladen och rulla tryffelbitarna i chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper. Förvara i kyl.




Mjölkchokladtryffel

Tryffel med mjölkchoklad har jag aldrig prövat att göra förut. Det gick bra och resultatet blev supergoda små godisbitar.

Mjölkchokladtryffel, cirka 14 stycken

Ingredienser
100 gram mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
20 gram smör

Dopp
50 gram mjölkchoklad

Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och häll den över chokladen. Rör om tills all choklad har smält och klicka därefter ner smöret. Rör till en jämn smet, låt svalna och låt sedan kallna helt i kylskåp. Forma till små bollar och sätt tillbaka i kylskåpet igen. Smält chokladen och rulla tryffelbitarna i chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper. Förvara i kyl.


Snabbt bakat

Det går faktiskt riktigt fort att blanda ihop smeten till sirapskakan och grädda den. Medan den svalnar rör man snabbt samman smörkrämen och brer på den kalla kakan. Detta är vad jag pysslat med idag. Bilder kommer lite senare ikväll när kakan är klar.

Här är resultatet:




Supergod kaka. Men denna sats ska ges bort till släkten!

Snart...

Snart sätter julgodisbaket igång! I år blir det mjölkchoklad- och mörk chokladtryffel, krispig mjölkchokladtryffel, hasselnötspraliner, hasselnötsfudge och amerikansk chokladfudge. En del av recepten ligger redan upp här på Julegott, men de andra kommer snart. Dessutom ska jag försöka fota allt så ett par bilder blir det nog också!


Osttårta

På helgens glöggfest bjöd vi på en osttårta som gjorde succé. Den bestod av en oströra gjord på gräddädelost, crème fraiche, paprika och äpple som varvas med kavringskivor och toppas med valnötter och rädisor.

Ädelosttårta, 10 portioner

Ingredienser
24 skivor kavring
7 dl crème fraiche
350 gram ädelost
2 gröna paprikor
2 äpplen
rädisor
valnötter
cirka 12 skivor hårdost
salt och svartpeppar

Gör så här
Mosa ädelost och blanda med 6 dl crème fraiche och finhackade paprikor och äpplen. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg ut en tredjedel av skivorna i den form du vill ha. Bred ut en tredjedel av krämen på skivorna, lägg på nästa lager bröd och bred ut ytterligare en tredjedel av krämen. Lägg på sista lagret bröd, bred på krämen och bred den resterande delen crème fraiche på sidorna. Garnera med valnötter, rädisor och rullade ostskivor. Låt stå kallt några timmar innan servering.


Trevlig Lucia och tredje advent

Imorse gick vi upp lagom till Lucia i SVT. Vi hade gjort iordning varm choklad och åt lussebullar till det; något vi gör varje år.

Senare idag har vi en liten glöggbjudning här hemma och till den serverar vi en osttårta gjord på kavring, med fyllning av ädelostkräm, äpple och paprika. Receptet kommer senare.

Hoppas ni får en trevlig Lucia och tredje advent!




Mandeltårta med smörkräm och choklad- och Daimöverdrag

Nu är tårtan klar! Den tar sin tid att göra, då man måste baka den i omgångar (kräm som ska svalna och stelna hit och dit). Jag har alltid älskat köpevarianten men hoppas nu att den hemgjorda tårtan ska slå den massproducerade med hästlängder.

Mandeltårta med smörkräm och choklad- och Daimöverdrag

Ingredienser

2 bottnar
125 gram mandel med skal
3 äggvitor

Smörkräm
5 äggulor
150 gram smör
1 ½ dl vispgrädde
½ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Topping
150 gram mjölkchoklad
75 gram Daimkulor

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner mandel. Klä en plåt med bakplåtspapper och smörj pappret och den löstagbara kanten till en rund bakform. Bred ut hälften av smeten i ringen. Grädda i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Grädda nästa bottnen. Lossa bottnarna direkt och låt kallna.
Blanda grädde, socker, äggulor och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Tag av från värmen, blanda ner smöret och rör till en slät kräm. Låt kallna. Bred hälften av krämen över den ena och bottnen, lägg över den andra bottnen och bred över resten av krämen. Låt stelna i kylskåp.
Smält chokladen i vattenbad. Bred över kakan, strö över Daimkulor och ställ i kyl att stelna.


Mandelbottnarna ser inte mycket ut för världen, men här har ni dem.


Och det färdiga resultatet vilar nu i frysen till på söndag.

Glöggfest på Lucia

Till Lucia och tredje advent har vi bjudit in till glöggmingel, i brist på bättre ord. Vi har tänkt göra en sorts smörgåstårta och har hittat ett mycket lovande recept på en så kallad osttårta, med mögelost i fyllningen och en vällagrad hårdost på toppen. Det mer söta utbudet ska dels bestå av våra hembakade pepparkakor och dels två andra bakverk. Rent spontant tycker vi att mandeltårta med smörkräm och överdrag av choklad och daim (som Almondy Daimtårta) och cheesecake med julsmak passar bra. Dock har vi aldrig bakat mandeltårtan förut, så det blir lite av ett experimenterande. Vi har hittat några recept där botten består av enbart mandel och äggvita och andra recept där man även har i socker. Det återstår att se vad det blir. Hur som helst dyker recept och bilder upp inom kort! Håll utkik.

Julmarknad

Igår var vi på julmarknad. Först vid Sergels torg, där inhandlades en burk välkryddad "Lime pickle" med smak av ingefära och vitlök. Sedan styrdes kosan mot Gamla Stan och Stortorgets marknad. Efter att ha vandrat runt bland alla stånden hamnade vi mitt framför en massa hjortronsylt. Vi smakade av den hemkokta (utan tillsatser!) sylten och oj, vad god den var! Vi gick därifrån en burk rikare. Den ska vi blanda med vispgrädde och servera till julens mandelmusslor.

Recension följer...


Enkel vit chokladkladdkaka

Den här kakan måste ni pröva. Den är lätt att baka och ännu lättare att äta upp... Den är dessutom otroligt söt (det går att dra ner på mängden socker) och man känner sig nöjd efter en liten skiva. Själv tycker jag att glass passar bättre än grädde att servera till; den kalla glassen friskar upp medan grädden blir en övermäktig.

Enkel vit chokladkladdkaka

Ingredienser
100 gram smör
100 gram vit choklad
1 ½ dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl (90 gram) vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smör och hackad choklad. Rör ner socker och vaniljsocker. Tag av från värmen och tillsätt äggen, ett i taget. Rör noggrannt men försiktigt. Vispa inte - då kommer det in luft i smeten. Rör ner mjölet och rör till en jämn smet. Vänd ner smeten i en rund form med avtagbar kant, cirka 16 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter. Tag ut den när du är nöjd med konsistensen - kakan ska helst vara lite lös.


När kommer tomten med klapparna?

Det beror på var man bor. I DN i lördags fanns följande att läsa:

Nederländerna: Sinterklas kommer den 5/12 tillsammans med sin tjänare Zwarte Piet (Svarte Petter).

Belgien: den 6/12 anländer Sinterklas/Saint Nicolas med presenter.

Sverige, övriga Norden, Tyskland, Polen, Ungern, Portugal med fl. länder: här kommer tomten på julafton den 24/12.

Stobritannien, Frankrike, USA med fl. länder: den 25/12 kommer Father Christmas/Santaclaus/Saint Nicolas ofta genom skorstenen och lägger presenter i strumpor.

Ryssland: den 31/12, det kommer sig av att när julen avkaffades i det Sovjetunionen (som var ateistiskt) flyttade fler tradioner till nyår, däribland Fader Frost och hans julklappar.

Spanien: den 6/1 infaller Dia de los Reyes (Kungarnas dag). Det motsvarar vår trettondag och då kommer de tre vise männen med presenter till barnen.

Ryssland: den ortodoxa julen infaller något senare eftersom man räknar efter den gamla julianska kalendern och vissa barn klapparna den 7/1.

Följande kompletterande information hittades efter lite googlande (det hade man visst missat på DN redaktionen):

Island: här kommer inte mindre än 13 tomtar. Med start den 12/12 kommer de i tur och ordning nedstigande från fjällen. Den sista kommer på julafton den 24/12. Förr var tomtarna onda och man brukade skrämma barnen med tomtarna. Numera är de snälla tomtar som kommer med presenter.  Läs mer här.

Kanelmedaljonger

Vi älskar mördegskakor och därför vill vi gärna baka olika sorters kakor av den goda mördegen. Man kan till exempel variera toppingen. Recept på mördegskakor med pärlsocker och mandel hittar du här, men om du hellre vill äta medaljonger med kanel och socker har du receptet nedan.
De här är verkligen jättegoda, perfekt spröda och riktigt juliga. Storleken på kakorna går givetvis att variera, men ibland kan en riktigt liten kaka vara att föredra.

Kanelmedaljonger, 48 stycken

Degen
125 gram rumsvarmt smör
60 gram (knappt ¾ dl) råsocker
160 gram (cirka 2 ¾ dl) vetemjöl
knappt 1 äggula

Pensling
1 äggvita

Garnering
1 msk kanel
1 msk råsocker

Gör så här
Blanda snabbt samman smör, socker, vetemjöl och äggula till en smidig deg. Låt stå kallt i cirka en timme.
Dela degen i två delar. Låt resten av degen ligga kallt under tiden. Dela varje del i 24 bitar. Rulla varje bit till en boll och tryck ut med fingrarna till en platt medaljongformad kaka. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla kakorna med uppvispad äggvita, strö över kanel och socker. Grädda i 10-15 minuter, i 175º, till dess att kakorna fått lite färg.


Kladdig vit chokladkaka

Till nyår förra året serverade vi denna kaka. Den tar sin tid att göra men det är väl värt mödan. Och visst vill man väl att nyårsdesserten är en tidskrävande skapelse? Det är ju trots allt kanske det sista man äter på året. Den passar bättre till lite festligare tillfällen. Vill man ha en vit chokladkaka en fredagkväll bakar man med fördel den lite enklare varianten, som du hittar här.

Kladdig vit chokladkaka

Ingredienser

Kakan
250 gram vit choklad
200 gram smör
3 ägg
2 ½ dl råsocker
2 dl (120 gram) vetemjöl

Glasyr
150 gram vit choklad
½ dl vispgrädde

Garnering
Florsocker

Gör så här
Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält smör. Tag från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Rör - inte vispa - ner choklad och mjöl och rör till en jämn och fin smet. Vänd ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 175°, i 30-35 minuter. Kakan är lös när den tas ur ugn. Låt därför kakan stelna i formen innan formen tas bort. Låt kallna i kyl. 
Gör under tiden glasyren. Hacka eller bryt chokladen. Koka upp grädde, tag från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Ställ i kyl och låt stelna något (cirka 5 minuter). Bred krämen över kakan och låt stelna i kyl. 
Sikta över florsocker innan servering.




Vit choklad

Det finns ett par stycken recept på chokladkakor här på Julegott; vanlig kladdkaka, tryffelkladdkaka. Däremot har inte vit choklad någon direkt motsvarighet. Det ska vi ändra på!

Håll utkik senare ikväll, då kommer två supersmarriga recept på vita chokladkladdkakor.


Saffransbullar med vaniljfyllning

Saffransbullar i ny form för den som tröttnat på de vanliga lussebullarna. Här fyllda med smarrig vaniljkräm.

Saffransbullar med vaniljfyllning, 40 stycken

Ingredienser

Degen

½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
3 dl mjölk
1 vaniljstång
3 msk råsocker
1-2 msk majsstärkelse
4 äggulor
en klick smör

Garnering
Råsocker
Uppvispat ägg eller smält smör till pensling

Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i kastrull, häll på mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Häll degspadet över jästen och rör ner saffran, socker, ägg och ca 1 l av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Gör under tiden vaniljkrämen. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och koka upp både frön och skal tillsammans med mjölken. Vispa ner majsstärkelse, socker och äggulor. Sjud på låg värme under omrörning tills krämen tjocknar. Häll över i en skål och tillsätt smöret. Rör om och låt svalna.
Ta upp degen ur bunken och knåda den smidig. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i 40 bitar (dela gärna i två delar och baka i omgångar) och forma varje bit till en rund bulle. Lägg i bullformar på varma plåtar. Låt jäsa cirka 20 min.
Fyll en sprits med krämen och spritsa i varje bulle, eller gör en grop med fingret och fyll med kräm. Pensla antingen med enbart uppvispat ägg, eller strö dessutom över råsocker eller pensla de färdiggräddade bullarna med smält smör och doppa sedan i råsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Gravlaxsås

Vi tycker att gravlaxsåsen har en självklar plats på julbordet tillsammans med den gravade laxen. Nedan finns recept på en klassisk gravlaxsås och här är recept på gravad lax.

Gravlaxsås

Ingredienser
2 msk senap
1 msk dijonsenap
1 msk socker
½ tsk salt
1 krm svartpeppar 
1 msk vitvinsvinäger
2 dl matolja
1 dl hackad dill 

Gör så här
Blanda samman de båda senapssorterna, socker, salt, peppar och vinäger.
Tillsätt oljan droppvis eller i en fin stråle under kraftig omrörning så att såsen blir tjock.
Tillsätt hackad dill och smaka av med nymalen svartpeppar.


RSS 2.0