Den goda julgröten

Hemma hos oss serveras julgröten enligt gamla traditioner. Vi strör på kanel och socker men istället för att hälla på mjölk gör vi ett litet hål i mitten där vi lägger en klick smör som får smälta (ett s.k smöröga). Sedan doppar vi gröten i smöret. Prova, det är jättegott!

Dessutom kokas gröten på gammaldags mjölk (som är fetare än den röda mjölken) samt låter en kanelstång koka med.

Risgrynsgröt, 6 personer

Ingredienser
2 ½ dl grötris 
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 l mjölk (gammeldags)
2 kanelstänger

Gör så här
Mät upp ris, vatten och salt i kastrull och koka upp.
Rör om, låt koka försiktigt under lock ca 10 minuter
Tillsätt mjölken och kanelstänger.
Rör om och koka upp, koka sedan på svag värme udner lock i 45-50 minuter (rör ej om).

Tips: när gröten kokat upp kan man flytta kastrullen till en tjock träskärbräda och lägga en tyngd på locket. Sedan kan gröten stå och svälla utan tillsyn och risk att koka över.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0