Lussebullar med hackad mandel

Här finns recept på otroligt saftiga och goda lussebullar - familjens favorit. Jag tror att det är den hackade mandeln som är hemligheten. Alla som bjuds på bullarna älskar dem.

Lussebullar, cirka 40 stycken

Ingredienser
½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 ¼ dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl skållad, hackad mandel

Pensling och garnering
ägg
russin

Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i kastrull, häll på mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Häll degspadet över jästen och rör ner saffran, socker, ägg, mandel och ca 1 l av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela upp degen och baka ut till lussekatter, flätor, kransar och andra julbröd.
Lägg på smorda eller klädda plåtar och låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda i ugn: lussekatter och bullar 5-6 minuter, flätor och kransar 20-25 minuter. Ugnsvärme: 200 º för kransar och flätor, 250º för bullar och lussekatter.







Brist på idéer om hur du ska forma dina lussebullar? Ta en titt nedan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0