Schackrutor
Det är trevligt att kunna bulla upp med flera olika bakverk till adventsfikat eller glöggfesten och då är mördegskakor perfekta. Man kan från en sats göra flera olika kakor att lägga på kakfatet. Här är recept på schackrutor som gör sig fina tillsammans med lussebullar och pepparkakor. Receptet på själva degen är samma som för mördegskakorna, men här har det halverats.
Schackrutor
Ingredienser
187,5 gram rumsvarmt smör
90 gram (cirka 1 dl) socker
250 gram (cirka 4 dl och 1 msk ) mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Gör så här
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Ta ut degen ur kylen. Dela den två lika stora delar och blanda knappt 2 msk kakao i den ena delen. Dela båda degarna i 2 delar och rulla ut dem till ca 1 1/2 cm tjocka längder. Varva de ljusa och mörka längderna och tryck till dem lite. Lägg rullarna kallt, övertäckta med folie i ca 1 timme. Skär dem i 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar, grädda i 175º i ca 10-12 minuter.