Valnötsfudge

Valnötsfudge, cirka 60 bitar

Ingredienser
3 ½ dl valnötter
5 dl strösocker
1 ¾ dl vispgrädde
2 msk flytande honung
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 5 minuter i 175°. Låt svalna och hacka sedan nötterna fint.
Rör ihop socker, grädde, honung och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör om på låg värme tills allt socker löst sig och massan börjar koka. Höj värmen och lägg på ett lock. Låt blandningen sjuda i 3 minuter.
Ta av locket och låt det koka i ytterligare några minuter tills det är 115-117° eller tills man kan göra ett kulprov.
Ta fudgen från värmen och låt svalna något innan du rör ner vaniljsocker och en tredjedel av nötterna. Vispa med trägaffel tills massan blir glanslös och börjar tjockna.
Häll ut på ett bakbord och täck med plastfolie. Låt massan svalna tills den går att hantera utan att du bränner dig.
Dela degen i två delar, knåda den lätt och rulla varje del till en knubbig rulle som är cirka 5 cm tjock. Pensla rullarna med lite vatten och rulla dem i resten av nötterna.
Slå in rullarna i bakplåtspapper och lägg in i kylen tills de svalnar helt. Skär i skivor och förvara i en lufttät burk.

Läs gärna här om fudge.

Receptet kommer från Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0