Mördegskakor

Varje år är dessa ett måste i julbaket: mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker. Jättegoda ljumma såväl som iskalla.

Mördegskakor, cirka 75 stycken

Degen

375 gram rumsvarmt smör
180 gram (drygt 2 dl) socker
500 gram (drygt 8 ¼ dl) mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Garnering
Hackad mandel
Pärlsocker

Gör så här
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Hacka under tiden en del mandel och blanda med en lika stor del pärlsocker.
Ta ut degen ur kylen och rulla till cylinderformade längder, skär i centimetertjocka bitar och forma till bollar. Tag bollen och tryck ner i garneringen. Tryck inte för hårt - endast tillräckligt så att ytan täcks med garnering. Lägg på klädd plåt och grädda i 10-15 minuter, i 175º, till dess att kakorna fått lite färg.
Förvara i frysen. Servera ljumma eller kalla. Passar utmärkt till iskall mjölk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0