Mördegskakor
Varje år är dessa ett måste i julbaket: mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker. Jättegoda ljumma såväl som iskalla.
Mördegskakor, cirka 75 stycken
Degen
375 gram rumsvarmt smör
180 gram (drygt 2 dl) socker
500 gram (drygt 8 ¼ dl) mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Garnering
Hackad mandel
Pärlsocker
Gör så här
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Hacka under tiden en del mandel och blanda med en lika stor del pärlsocker.
Ta ut degen ur kylen och rulla till cylinderformade längder, skär i centimetertjocka bitar och forma till bollar. Tag bollen och tryck ner i garneringen. Tryck inte för hårt - endast tillräckligt så att ytan täcks med garnering. Lägg på klädd plåt och grädda i 10-15 minuter, i 175º, till dess att kakorna fått lite färg.
Förvara i frysen. Servera ljumma eller kalla. Passar utmärkt till iskall mjölk.