Mandeltårta med smörkräm och choklad- och Daimöverdrag

Nu är tårtan klar! Den tar sin tid att göra, då man måste baka den i omgångar (kräm som ska svalna och stelna hit och dit). Jag har alltid älskat köpevarianten men hoppas nu att den hemgjorda tårtan ska slå den massproducerade med hästlängder.

Mandeltårta med smörkräm och choklad- och Daimöverdrag

Ingredienser

2 bottnar
125 gram mandel med skal
3 äggvitor

Smörkräm
5 äggulor
150 gram smör
1 ½ dl vispgrädde
½ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Topping
150 gram mjölkchoklad
75 gram Daimkulor

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner mandel. Klä en plåt med bakplåtspapper och smörj pappret och den löstagbara kanten till en rund bakform. Bred ut hälften av smeten i ringen. Grädda i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Grädda nästa bottnen. Lossa bottnarna direkt och låt kallna.
Blanda grädde, socker, äggulor och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Tag av från värmen, blanda ner smöret och rör till en slät kräm. Låt kallna. Bred hälften av krämen över den ena och bottnen, lägg över den andra bottnen och bred över resten av krämen. Låt stelna i kylskåp.
Smält chokladen i vattenbad. Bred över kakan, strö över Daimkulor och ställ i kyl att stelna.


Mandelbottnarna ser inte mycket ut för världen, men här har ni dem.


Och det färdiga resultatet vilar nu i frysen till på söndag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0