Pepparkakor

Första advent är här om fyra veckor. Till adventsfikat vill vi alltid ha hembakade lussebullar och pepparkakor. Men det kan ta tid att bestämma sig för vilka recept man vill använda sig av och det gäller det att ha lite framförhållning. Därför kommer ett pepparkaksrecept redan nu.

Här är ett recept på härliga hembakade pepparkakor som vi prövade på förra året med mycket lyckat resultat.  

OBS
Gör degen dagen innan de ska bakas så att den får vila ett halvt dygn i kylen.
Allt vetemjöl används inte då degen görs, utan några deciliter används först nästa dag.

Pepparkakor, cirka 125 stycken

Ingredienser
150 gram smör
¾ dl ljus sirap
2 ½ dl brun farin
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk nejlikor
¾ dl vatten
7-8 dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat

Gör så här
Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull, rör om och koka upp blandningen. Tillsätt smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna. Låt massan kallna utan att röra om.
Rör sedan i bikarbonat och 6-7 dl av mjölet. Resten sparas och används till utbakning.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.

Nästa dag:
Sätt ugnen på 175°. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda in resten av mjölet i degen om det behövs. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på klädda plåtar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt pepparkakorna svalna på plåten (och provsmaka redan nu årets första pepparkaka!).

Tänk på:

Grädda inte pepparkakorna för kort tid, då blir de mjuka och det vill vi inte att de ska vara!
Är det svårt att kavla ut degen eller att få degfigurerna att lossna från bakbordet behövs det förmodligen mer mjöl. Baka in lite mer i degen och försök på nytt!


Kommentarer
Postat av: Anonym

skulle du kunna läsa mina texter och dikter o vägleda mig lite. behöver lite tips och råd.



tack på förhand.



/Beloni, där text blir verklighet

2009-10-31 @ 14:23:20
URL: http://beloni.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0