Isländsk sirapskaka

Det här är ett recept på en lite ovanlig kaka som min mamma hade med sig från Island. Den smakar som mjuk pepparkaka men det som gör den speciell är smörkrämen som man varvar kakan med. Den bryter av fint mot pepparkakssmaken och gör den härligt krämig. Efter våra långa vinterpromenader brukar det bli det fika med sirapskakan och kall mjölk.

Isländsk sirapskaka, cirka 80 bitar

Ingredienser

Kakan
250 gram smör
250 gram socker
3 ägg
500 gram eller cirka 3 ½ dl mörk sirap
750 gram eller cirka 12 ½ dl mjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
3 dl gräddfil

Smörkräm
300 gram smör
300 gram eller cirka 3 ¼ dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 150º. Smöra och bröa en normalstor långpanna eller klä den med bakplåtspapper. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning och rör till en jämn smet. Tillsätt sirap.
Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och nejlika väl i en skål och rör ner i smeten. Tillsätt gräddfil och rör smeten jämn och fin.
Häll smeten i långpannan och grädda i cirka 45 minuter mitt i ugnen. Känn med sticka att kakan är torr. Låt kallna i långpannan.
Rör smör och florsocker till en jämn kräm och smaka av med vaniljsocker. Dela kakan i två på bredden. Bred ut krämen jämnt på underdelen och lägg på överdelen.

Tips
Skär upp kakan i portionsbitar, cirka 10 cm i bredd per bit. Frys ner kakan och ta fram cirka 10 minuter innan servering.


Höstpromenad med julstämning

Idag på Alla helgons dag, gick vi förbi Bromma kyrka dit vi brukar gå på julotta. Ut ur kyrkan strömmade orgelmusik. Vi gick in och satte oss en stund i kyrkbänken och tittade på alla tända ljus.

 
Bromma kyrka i höstskrud.

Vi passade på att fotografera löven på marken och blommorna i buskarna i sann höstanda!

 


Pepparkakor

Första advent är här om fyra veckor. Till adventsfikat vill vi alltid ha hembakade lussebullar och pepparkakor. Men det kan ta tid att bestämma sig för vilka recept man vill använda sig av och det gäller det att ha lite framförhållning. Därför kommer ett pepparkaksrecept redan nu.

Här är ett recept på härliga hembakade pepparkakor som vi prövade på förra året med mycket lyckat resultat.  

OBS
Gör degen dagen innan de ska bakas så att den får vila ett halvt dygn i kylen.
Allt vetemjöl används inte då degen görs, utan några deciliter används först nästa dag.

Pepparkakor, cirka 125 stycken

Ingredienser
150 gram smör
¾ dl ljus sirap
2 ½ dl brun farin
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk nejlikor
¾ dl vatten
7-8 dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat

Gör så här
Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull, rör om och koka upp blandningen. Tillsätt smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna. Låt massan kallna utan att röra om.
Rör sedan i bikarbonat och 6-7 dl av mjölet. Resten sparas och används till utbakning.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.

Nästa dag:
Sätt ugnen på 175°. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda in resten av mjölet i degen om det behövs. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på klädda plåtar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt pepparkakorna svalna på plåten (och provsmaka redan nu årets första pepparkaka!).

Tänk på:

Grädda inte pepparkakorna för kort tid, då blir de mjuka och det vill vi inte att de ska vara!
Är det svårt att kavla ut degen eller att få degfigurerna att lossna från bakbordet behövs det förmodligen mer mjöl. Baka in lite mer i degen och försök på nytt!


Julotta i Stockholms vackraste kyrka

För den som vill uppleva en julotta i en liten, varm och ombonad kyrka kan vi rekommendera Bromma kyrka på Gliavägen 100 i Bromma. Den är en av Stockholms äldsta byggnader, de äldsta delarna tillkom på 1160-talet och den korades till Stockholms vackraste kyrka av Radio Stockholms lyssnare 2006. Helt klart värt ett besök.

Tips: var ute i god tid, det brukar bli fullt.



Nytt armband

Idag kom en del av det smyckesmaterial jag beställt och nu är det första armbandet klart. Här är resultatet:





Och här är en annan variant:





Och sedan lägger jag det i en smyckespåse:


Kardemummabiscottis

Jättegoda biscottis med smak av kardemumma som passar utmärkt nu i jul. Det här receptet kommer från Lantliv.

Kardemummabiscottis, cirka 35 stycken

Ingredienser
100 gram smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3 ägg
8 dl (480 gram) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk hela kardemummakärnor, lätt stötta
50 gram sötmandel, skållas och hackas


Pensling
Uppvispat ägg


Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Rör ihop smör och socker. Det går bra att använda elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och mandel och vänd ner i smeten. Rör till en smidig deg. Rulla ihop till en boll och dela i fyra delar. Forma varje del till en rulle och lägg på en bakpappersklädd plåt. Platta ut till rektanglar, cirka 2 cm tjocka.
Pensla deglängderna med ägg och grädda mitt i ugn i cirka 30 minuter. Sänk värmen till 125°. Tag ut plåten och låt biscottis svalna i 5 minuter innan de skärs i cirka 2 cm tjocka snittar. Låt torka på ugnsgaller i ugnen i 20 minuter.




Julbröd med fikon och solrosfrön

Ett riktigt saftigt och gott bröd med med fyllning av fikon och solrosfrön. Förra året blev detta en klar favorit hos släkten.

Julbröd med fikon och solrosfrön, 2 stycken

Ingredienser
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1½ dl solrosfrön
1 dl hasselnötter eller mandel
1 msk stött hel anis
1½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap
1 dl russin
150 g torkade fikon

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna, ta 1 dl av solrosfröna (spara resten för att strö över), rör i fil och sirap. Strimla fikonen och rör ner i degen, tillsätt russinen. Smörj och mjöla 2 bakformar (1 ½ l) häll smeten i formarna. Strö på rågmjöl och resten av solrosfröna. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter.




Hasselnötsmassa

Alltommat.se har ett recept på hasselnötsmassa, som man kan ersätta nutella med i receptet på Hasselnötspraliner. Hur mycket massa man får står inte angivet utan man får lov att pröva sig fram lite.

Hasselnötsmassa

Ingredienser
100 gram hasselnötter
1 dl florsocker
3 msk standardmjölk
3 tsk smält smör

Gör så här
Mal hasselnötterna eller hacka dem mycket fint i en matberedare. Blanda med florsocker, mjölk och smält smör och rör till en slät massa. Blanda eventuellt med mer mjölk om du vill ha en mer flytande fyllning.

Receptet kommer härifrån.

Valnötsfudge

Valnötsfudge, cirka 60 bitar

Ingredienser
3 ½ dl valnötter
5 dl strösocker
1 ¾ dl vispgrädde
2 msk flytande honung
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 5 minuter i 175°. Låt svalna och hacka sedan nötterna fint.
Rör ihop socker, grädde, honung och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör om på låg värme tills allt socker löst sig och massan börjar koka. Höj värmen och lägg på ett lock. Låt blandningen sjuda i 3 minuter.
Ta av locket och låt det koka i ytterligare några minuter tills det är 115-117° eller tills man kan göra ett kulprov.
Ta fudgen från värmen och låt svalna något innan du rör ner vaniljsocker och en tredjedel av nötterna. Vispa med trägaffel tills massan blir glanslös och börjar tjockna.
Häll ut på ett bakbord och täck med plastfolie. Låt massan svalna tills den går att hantera utan att du bränner dig.
Dela degen i två delar, knåda den lätt och rulla varje del till en knubbig rulle som är cirka 5 cm tjock. Pensla rullarna med lite vatten och rulla dem i resten av nötterna.
Slå in rullarna i bakplåtspapper och lägg in i kylen tills de svalnar helt. Skär i skivor och förvara i en lufttät burk.

Läs gärna här om fudge.

Receptet kommer från Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.

Revbensspjäll

Härligt kryddiga revbensspjäll som först kokas i lättsaltat vatten med lagerblad. Utan jämförelse de bästa spjäll vi ätit och fjolårets succé på julbordet. De kan förberedas dagen innan.

Peppar-och ingefärsglacerade revbensspjäll, 4 personer

Ingredienser
2½ kg tjocka revbensspjäll
6 lagerblad
1½ msk rosépeppar (hela korn)
1½ msk grönpeppar (hela korn)
1½ msk svartpeppar (hela korn)
1½ msk kryddpeppar (hela korn)
3-4 cm färsk ingefära
2 dl honung

Gör så här
Lägg spjällen i en kastrull, täck med lättsaltat vatten.
Lägg i lagerblad och låt koka under lock, skumma väl.
Spjällen är klara när köttet nästan släpper från benen, ca 1½-2 timmar (de kan kokas dagen innan).
Låt spjällen svalna i lagen. Spara lagen.
Sätt ugnen på 225°.
Krossa pepparkornen grovt i en mortel, låt koka några minuter i 1 l vatten. Sila sedan bort vattnet och låt kornen rinna av på hushållspapper.
Skala och finstrimla ingefäran. Blanda med pepparkross och honung.
Lägg spjällen i en ugnssäker form med köttsidan uppåt, pensla på lagen från koket.
Stek i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Klicka över glaseringen och stek tills spjällen har fått fin färg, ös några gånger under tiden. 

Skär upp i mindre bitar och salta lite på snittytorna.
Servera med potatis, brysselkål, sky eller brunsås och gelé.




Tenntrådsarmband

Jag har alltid tyckt att dessa armband är fina men har aldrig tagit mig för att köpa ett. Det kanske jag inte behöver heller, för jag har hittat flertalet sidor på nätet som säljer materialsatser. Mitt enda skäl till varför jag tvekar inför att klicka på "Beställ"-knappen är att jag inte kan vara säker på att mitt hemgjorda armband blir lika fint som dem som är tillverkade av proffsen. Å andra sidan måste man pröva för att veta, eller hur?

Gör ett armband och ge bort i julklapp. Eller gör ett åt dig själv. Jag tror att man värderar armbandet högre om man gör det själv: själva pysslandet, den tid man investerar i arbetet, kan göra att man uppskattar armbandet mer. När armbandet är klart visar jag det här!
 
AgnetasAllehanda, Slöjdmaterial och Luletråden har materialsatser till försäljning. Priserna för själva materialsatsen varierar något men hos vissa ingår beskrivningar och andra tar mer i expeditionsavgift.


Marias lilla åsna

När barnen var små lånade jag barnboken "Marias lilla åsna" av Gunhild Sehlin och läste några sidor högt varje kväll fram till jul. Det blev en tradition, varje år i slutet på november gick jag till biblioteket och lånade boken och sedan läste jag högt för barnen på kvällen innan de skulle lägga sig. Så småningon, när de lärt sig läsa, turades vi om att läsa för varandra. Nu har jag köpt boken och den står bokhyllan i väntan på att vi ska ta fram den igen i december.

Det är en söt saga som värmer hjärtat och får en att tro på det goda hos människan. Jag rekommenderar den varmt för både barn och vuxna.



Du hittar den härCDON.com.


Ännu fler julgodisböcker

Nej, jag får inte nog. Är på jakt efter fler spännande recept på julgodis och har hittat en ny bok som kanske kan fylla tomrummet. Den heter Julgodis och du hittar den för en billig penning här på CDON.


Smyckestillverkning på G

Nu har jag slängt iväg ett par beställningar på smyckesmaterial från Pagoni och Tinaglitter. Upptäckte till min förtjusning att Pagoni har varor i äkta silver, däribland wire och små dubbelringar. Äkta ska det vara!

Resultatet får ni se här på Julegott framöver.

Mördegskakor

Varje år är dessa ett måste i julbaket: mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker. Jättegoda ljumma såväl som iskalla.

Mördegskakor, cirka 75 stycken

Degen

375 gram rumsvarmt smör
180 gram (drygt 2 dl) socker
500 gram (drygt 8 ¼ dl) mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Garnering
Hackad mandel
Pärlsocker

Gör så här
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Hacka under tiden en del mandel och blanda med en lika stor del pärlsocker.
Ta ut degen ur kylen och rulla till cylinderformade längder, skär i centimetertjocka bitar och forma till bollar. Tag bollen och tryck ner i garneringen. Tryck inte för hårt - endast tillräckligt så att ytan täcks med garnering. Lägg på klädd plåt och grädda i 10-15 minuter, i 175º, till dess att kakorna fått lite färg.
Förvara i frysen. Servera ljumma eller kalla. Passar utmärkt till iskall mjölk.


Chokladdoppad chokladkola

Gudomligt goda chokladkolor som är förvånansvärt lätta att göra.

Chokladdoppad chokladkola, cirka 25 stycken

Ingredienser
50 gram smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao

Chokladdopp
100 gram mörk blockchoklad

Gör så här
Klä en långpanna (gärna en i mindre storlek) med bakplåtspapper. Blanda smör, grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme. Rör om med en träsked - denna leder bort värme - tills smeten är jämn och fin. Koka kolan - dock inte på för hög värme - tills temperaturen är 120°. Rör om då och då.
Har du ingen digitaltermometer? Testa då kulprovet efter cirka 10 minuter.
Häll försiktigt smeten i långpannan, låt svalna något och sätt sedan in i kylskåp att kallna. Kolan bör vara helt kall när den doppas i choklad.
Skär kolan i lagom stora bitar. Smält blockchokladen - det går bra både i mikro och vattenbad. Låt chokladen svalna, den bör inte vara varmare än ljummen. Doppa kolabitarna i chokladen och låt överflödet rinna av innan du lägger dem försiktigt på bakpapper.
Det går jättebra att garnera med mandel- eller nötkross men strö då över detta direkt, eftersom chokladen stelnar ganska snabbt.
Förvara kolan kallt men låt stå i rumstemperatur eller svalt skåp ett tag innan servering.



Receptet kommer från Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.

Saknar du askar till dina praliner?

Pralinformar säljer dels gjutningsbara formar om man är perfektionist när det kommer till att göra egna praliner.

Andra kanske föredrar när de hemgjorda godbitarna ser just hemgjorda ut. Däremot vill man väl packa dem lite snyggt om de ska bli en gåva? Då har Pralinformar även både tryffelaskar och cellofanpåsar till försäljning. Klicka här för mer info.

Änglaspel

För fyrtio år sedan, när jag var en liten flicka, köpte jag änglaspelet till mina föräldrar i julklapp. Det var det vackraste jag någonsin hade sett. Än idag har änglaspelet en given plats i mitt hem. Till varje adventsfika ställer vi det på bordet, tänder de fyra små ljusen och lyssnar till änglarnas spel. Det finns fortfarande att köpa till en billig penning och kommer förmodligen dyka upp i butikerna inom kort.



Änglaspelet kommer från Dalaindustrier.

Ny adventsljusstake?

För er som gillar den lite mer traditionella adventsljusstaken tipsar vi om dessa från Markslöjd.



 

Torpa och Svaneholm.

Tips när du gör julgodis

Kulprov
Droppa en droppe smet i ett glas kallt vatten. Om den går att forma till en fast men mjuk kula är smeten klar, annars får smeten koka några minuter till.

Fudge
Borsta gärna insidorna av kastrullen med en fuktig pensel för att undvika att det bildas sockerkristaller som sedan hamnar i fudgen och gör den mindre slät. Penseln får dock inte vara för blöt så att vatten rinner ner i fudgesmeten.
Använd helst träslev när du vispar. Vispa inte för länge: blandningen ska börja ljusna och bli glanslöss - vispar man längre kan smeten bli svår att få jämn i formen och fudgen blir för hård.
Man ska bara röra om tills allt socker har löst upp sig. När blandningen väl kokat upp ska den puttra utan omrörning. Rör man om kan den lätt bli grumlig.

Digitaltermometer
Nästintill ovärderlig när det kommer till godisbak - allt för att kunna avgöra när smeten är färdig.

Källa
Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.

Hasselnötsfudge

Hasselnötsfudge, cirka 40-50 styckten

Ingredienser
1 dl rostade hasselnötter
3 dl strösocker
3 msk smör
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Gör så här
Hacka de rostade nötterna i mindre bitar. Lägg allt utom nötterna i en kastrull. Låt blandningen sjuda upp och koka tills der är 122° eller koka i 20 minuter och gör ett kulprov.
Rör ner de hackade nötterna. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna och häll i smeten. Låt den svalna helt. Lyft pappret ur långpannan och skär fudgen i fyrkanter. Förvara i lufttät burk.

Läs gärna här om fudge.

Receptet kommer från Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.


Wienernougat

Underbart god och den smakar faktiskt lite bättre när man vet att den är hemgjord.

Wienernougat, cirka 60 stycken

Ingredienser
100 gram flagad mandel
250 gram nougat
125 gram mörk choklad

Gör så här
Klä en form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta mandeln i en torr stekpanna och låt svalna. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med nougaten i vattenbad. När blandningen smält helt, rör om ordentligt och rör försiktigt ner den rostade mandeln.
Häll smeten i formen och låt stå i minst 3 timmar att stelna. Skär nougaten i avlånga bitar, cirka 1,5x3 cm. Förvara i kylskåp.


Tips
Gör egen nougat - det blir så mycket godare.

Egen nougat, 250 gram

Ingredienser

62,5 gram hasselnötter
62,5 gram florsocker
125 gram mjölkchoklad

Gör så här
Rosta nötterna i en torr stekpanna. Akta så att de inte bränns. Låt svalna. Gnugga nötterna i en handduk tills skalet llossnar.
Mal nötterna i en mandelkvarn eller mixa dem fint. Blanda ner florsocker. Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något och blanda sedan med nötmixen.

Recepten kommer från Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.

Vit chokladtryffel

De här blir väldigt goda och väldigt mäktiga. Det räcker med en tryffel för att få en härlig smakupplevelse.

Vit chokladtryffel, cirka 15 stycken

Ingredienser
½ dl vispgrädde
50 gram smör
½ dl mascarpone
150 gram vit choklad
1 dl florsocker
ytterligare 150 gram vit choklad

Gör så här
Koka upp grädde, smör och mascarpone i en liten kastrull. Rör ner 150 gram choklad och florsocker. Häll upp smeten i en skål och låt svalna. Sätt in i kylskåpet i minst 2 timmar.
Ta smeten med en sked och rulla mellan händerna till jämna bollar. Ställ dem att torka i rumstemperatur i cirka 1 timme.
Smält 150 gram choklad i vattenbad, låt svalna och rör om ordentligt. Doppa bollarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller tandpetare. Se till att de täcks helt med choklad. Låt dem rinna av och lägg upp dem på bakplåtspapper.
Låt tryfflarna stelna och lägg dem sedan i en burk med lock. Förvara i kylskåp.

Receptet kommer från Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman.


Kolapraliner med espressosmak

Kolapraliner med espressosmak, cirka 20 stycken

Ingredienser
1 ½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
½ dl krossade espressobönor

cirka 150 gram mörk choklad
chokladbönor

cirka 20 små folieformar

Gör så här
Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en tjock kolakräm. Låt svalna.
Bryt under tiden chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad. Pensla insidan av formarna med den smälta chokladen. Ställ formarna kallt så att chokladen stelnar och pensla sedan ytterligare en gång. Ställ dem kallt. Chokladen som är kvar ska användas till locket.
Blanda ner de krossade espressobönorna i den kalla kolakrämen. Fyll formarna till drygt hälften med kolakräm.
Smält eller värm chokladen på nytt. Spritsa ett lock på varje pralin eller använd sked och bred ut lite choklad som lock. Dekorera med chokladbönor och låt stelna i kyl.

Receptet kommer från Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman.


Hemgjorda smycken och smyckeskurs

Tips till den pyssliga:

Gör egna smycken och ge bort i julklapp. Om du, liksom jag, ställer kvalitetskrav på smycke för att du ska trivas med att ge bort detta kanske du vill gå på en smyckeskurs för att snappa upp vissa metoder och samtidigt få inspiration.

Butiken Trassel i Täby erbjuder kurser. Samla ihop ditt kompisgäng och åk dit! Avgift är 160 kronor per person. Vi gick denna kurs igår och med mig hem fick jag dessa två:





Känner du istället någon som du misstänker tänker ge dig ett hemgjort smycke? Skicka iväg denne på en smyckeskurs - eller bjud med personen ifråga när du själv unnar dig en stressfri dag i sann hantverksanda.


Vi var på smyckeskurs

Att ge bort hemgjorda smycken i julklapp är ett tips som aldrig tycks dö ut. Jag har mest associerat begreppet till något halvtaskigt försök att åstadkomma ett snyggt designat smycke till ett rimligt pris. Resultatet är oftast undermåligt, med konstigt böjda ringar, metalltrådar som sticker ut och sticks och där asymmetri är den dominerande trenden. Det ser ofrivilligt hemgjort ut. Mitt motto har varit: "Är man inte proffs så låt bli".

Men även den mest hopplöse kan omvändas. Igår var vi på smyckeskurs. Hade man inte en fix och färdig idé som jag, fanns inspiration att få. Vi lärde oss vilka material som passar till vilka sorters smycken (till exempel passar inte tunn stålvajer till att göra armbandet i detta inlägg, då det lätt viker sig; jag å andra sidan insisterade prompt på göra armbandet på just det sättet), att man ska lägga upp pärlorna, berolockerna eller liknande framför sig i den ordning man vill ha dem, innan man trär dem på tråden, för att i förhand kunna se om något behöver rättas till.

Viktigast av allt var ändå att jag lärde mig att om man bara investerar tid och ansträning kan även den oerfarne tillverka ett snyggt armband.

Julgodis och annat gott

Två böcker som jag vill tipsa om:

Julgodis - För små och stora sockerbagare av Johanna Westman

Förra året använde jag flera av recepten i denna bok till en hemgjord tryffelbox som jag gav bort i julklapp. Jag gjorde bland annat wienernougat, pistagepraliner och vit chokladtryffel. I år vill jag dessutom pröva på gräddfudge med chokladöverdrag, amerikansk chokladfudge, valnötsfudge och hasselnötsfudge. Mycket fudge det där!

Vinterns söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Bara omslaget gör ju detta bokköp till en hit! Mängder av recept på tryffel, fudge och fruktkonfekt blandas med mjuka kakor med glasyr och småkakor som ser förtrollande goda ut. Har ännu inte prövat något, men vad som lockar mest är hasselnötspralinerna och kolapraliner med espressosmak.





Allers julmagasin

Bara omslaget osar jul och får mig att drömma långt, långt bort; in i en värld med snötäckta stugor, brasor i öppna spisar, julgranar klädda från topp till tå och kök som doftar av kanel, kardemumma, nejlikor, apelsin och choklad...

Vi är inte där riktigt ännu och därför passar Allers julmagasin perfekt för att uppfylla tiden tills det är dags. Mängder av pysseltips för den fingerfärdige, däribland virkning, stickning och hemgjorda julkort, blandas med instruktioner hur man skapar en egen julgrupp samt recept på tryfflar för gottegrisen eller finsmakaren. (Eller varför inte ge bort en egen tryffelask? Se under kategorin Julklappar och gåbortpresenter.)


Ge bort biskvier

Förra året bakade jag biskvier, packade ner dem i glasburkar som jag dekorerade med röda sidenband, och gav bort till släkten. Det är något jag vill tipsa om att man gör: bakar små delikatesser, gärna med olika sorters choklad, och gör dem till en fin gåbortpresent.

Vill man ge själva biskvin en julig twist kan man ersätta kanelen i smörkrämen med kardemumma och/eller kanel, i receptet som du hittar här.


Biskvier

Har ni sett Vänneravsnittet när Monica bakar kakor som tituleras som "little drops of heaven"? Önskar att någon kunde säga så om dessa biskvier, för gör jag det själv kanske jag verkar lite väl... självgod?

Supergoda är de oavsett, så mycket kan jag säga. Man får lov att investera ett par timmar i arbetet, framförallt då man gör mandelmassan själv.

Receptet nedan ger 22 stycken underbara godbitar och kräver en köksvåg för den mycket nogranne.

Biskvier, 22 stycken

Ingredienser

Botten
80-100 gram sötmandel (knappt 1½ dl-lite drygt 1 ½ dl); beroende på hur mycket mandelsmak man önskar
50 gram strösocker (lite drygt ½ dl)
knappt 2 äggvitor

Smörkräm
120 gram smör
45 gram florsocker (cirka ½ dl)
20 gram kakao (3 msk)
knappt 2 små äggulor

Topping
100 gram choklad (kan behövas lite mer)

Gör så här
Skålla och skala mandeln. Torka med hushållspapper. Mixa mandel till ett fint pulver, tillsätt socker och mixa tills blandningen blir jämn. Blanda ner äggvitorna (pröva dig fram till du får den konsistens du vill ha) och rör om väl. Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Forma till bottnarna så att de blir cirkelformade. Grädda i mitten av ugn, 175° i 9-10 minuter. Obs - håll koll så att de inte bränns vid. Tag ut, låt vila på plåt i ett par minuter och låt därefter svalna helt på galler.

Blanda smör, florsocker och kakao med gaffel. Ta bort proteintrådarna och tillsätt äggulorna - lite i taget - tills du får en jämn och fin konsistens. Bred krämen på undersidan av bottnarna och forma så att krämen blir toppig i mitten. Ställ i kyl i en halvtimme.

Smält chokladen i vattenbad eller mikro (väljer du mikro är det bra att ta ut och röra om då och då). Doppa kakorna i den smälta chokladen, låt rinna av och placera på tallrik för att stelna. Förvara i kyl eller frys. Om biskvierna förvaras i frys är det bra att ta ut dem en kvart eller 20 minuter innan servering.





Receptet är egenkomponerat.

Äkta vara på julbordet

Boken Äkta Vara av Mats-Eric Nilsson köpte jag på mig för en månad sedan. När jag väl börjat bläddra i den kunde jag inte sluta. Att jag var fascinerad av vad som stod att läsa är en grov underdrift.

Visserligen är boken överhuvudtaget värd att läsa men inför jul kan den komma väl till hands för den som vill att maten ska vara lite mer... äkta. Dels skriver Mats-Eric om risgrynsgröt, köttbullar, sillsallad och pepparkakor. Köpta sådana. Slutsatsen blir att hembakat och hemlagat är det mest äkta som går att komma över.

Men vad gör man när man vill ha en så tillsatsfri julskinka som möjligt? För vi i vår familj gör inte prinskorvar och skinka från grunden. Då tipsas det om gårdsbutiker och saluhallar, Bondens marknad eller Bondens butik för den som bor i Stockholm.

Vi planerar åtminstone ett besök på Bondens marknad i år. Läs mer på deras hemsida om marknadsdagarna.

Läs mer om tillsatsfri mat på Äkta Varas hemsida.

Julmarknad i Sigtuna

För den som gillar julmarknader och inte skyr trängsel och stora folkmassor är Sigtunas årliga värt ett besök. Den äger rum fyra söndagar i rad, varje advent. I år med start 29 november, klockan 11-16.

Förra året besökte vi marknaden på vad som visade sig vara den populäraste dagen. Bilar stod parkerade i dikena, vid sidan av vägen, en lång bit från centrum. Caféerna var överfulla och köerna ringlade sig långa utanför Tant Bruns Kaffestuga (jättemysigt café som är trevligt att fika på året om!).

Marknadsstånd efter marknadsstånd stod uppradade längs Stora Gatan. Här kommer den trivas som är sugen på fikonmarmelad, varm choklad, brända mandlar, honungsbröd, senap eller varför inte strömming? 

När vi var där träffade vi också på tanterna Brun, Grön och Gredelin och även Farbror Blå syntes till. Hem kom vi med ett halmhjärta.





Läs mer om Sigtuna här.


RSS 2.0