Första advent

Till middag blev det krämig och god risgrynsgröt, med smöröga såklart.



Receptet finns här.

Efter maten tände vi det första ljuset, drack glögg och varm choklad med vispgrädde och åt lussebullar och pepparkakor.





Stentomtarna från förra året är på plats.


Det doftar gott i köket...

Bullarna är klara - julbaket för denna helg är avklarat. Puh! Då återstår bara det stundande adventsfikat, som vi sparar till efter middagen.

Så här ser lussebullarna med mandelmassa ut:





Sedan prövade jag att strö råsocker över ett par och så här blev de:




Bullar på gång

Utanför fönstret ligger dimman tät och i köket pågår bak av lussebullar som inte hanns med igår.




För att inte bränna händerna...

... när vi bakar i år använder vi detta söta par från Åhléns. Ett litet tips bara.


Årets första julbak

Pepparkakorna blev, om jag får säga det själv, godare än någonsin! Skurna pepparkakor med mandel är lättare att göra än de vanliga, kavlade och utstansade varianterna: degen rörs ihop dagen innan, vilar i kylen över natten och skärs snabbt och enkelt i tunna skivor nästa dag. Jag tror att dessa blir godare också, för degen man kavlar behöver nästan alltid matas med mer mjöl för att kunna släppa bänken och resultatet blir därför torrare kakor. Så, om du både vill göra det enklare och få godare pepparkakor på köpet - testa detta recept i år!

Och lussebullarna med hackad mandel blev finare i år än tidigare. Vi gjorde en sats, för 40 bullar, men valde att göra 30 stycken istället. Hur förvånade blev vi inte när vi såg hur de svällde i ugnen? Vi har inte smakat dem än, det gör vi under adventsfikat idag. Då värmer vi dem i ugnen, delar dem i mitten och brer på lite smör.


Ljus i vintermörkret

Varje morgon tänder jag massor av levande ljus. Sedan sitter jag en stund med morgonkaffet och vaknar till i det varma skenet. Det är en skön start på dagen och hjälper mig att klara mig genom vintermörkret.

 

Kladdkaka

Dotterns absoluta favoritkaka som hon själv komponerat ihop receptet till. Den kan, liksom tryffelkladdkakan, förtäras året om men just därför kan dess oväntade närvaro på en julbjudning förgylla hela tillställning än mer. Servera vispad grädde i en skål bredvid och låt gästerna ta för sig om de vill. Eller varför inte baka kakan nu till helgen innan alla tradionellt julriktiga kakor slår till?

Kladdkaka

Ingredienser
100 gram smör
1,5 dl råsocker (135 gram)
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl (60 gram)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör om väl och vispa inte. Tag från värmen och tillsätt ett ägg i taget. Rör om försiktigt men noggrannt. Tillsätt därefter mjöl och blanda väl. Häll smeten i en rund form med avtagbar kant, cirka 16 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 11-12 minuter. Håll koll för att få den så kladdig som du vill ha den.


Varm choklad

Varm choklad är ett absolut måste i december. Vi serverar drycken tillsammans med de underbara frukostbullarna till frukost, till adventsfikat varje söndag har vi det (och glögg förstås), vi kokar varsin kopp varm choklad efter våra långa promenader i kylan. Vi dricker det till och med helt vanliga och mörka kvällar i november som inte har det minsta spår av julkänsla. Och vi dricker hellre varm choklad med vispad grädde än utan.

Måste passa på att tipsa om Vetekattens underbara choklad. Där kan man välja mellan ljus, mellan eller mörk choklad och den görs på äkta choklad dessutom. Många caféer i Stockholm erbjuder på tok för söt choklad, som sedan sprutas med oäkta grädde för att toppas med chokladsås. Därför passar Vetekatten utmärkt för den som söker något mer äkta.

Varm choklad, 2 koppar

Ingredienser
5 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk socker

Gör så här
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker och kakao och låt koka upp under omrörning. Servera med en generös klick vispad grädde.


Saffran

Var och handlade saffran häromdagen till helgens bak och trodde först att man programmerat fel pris, jag betalade nämligen ca 76 :- för 1 gram saffran. Men när jag googlade på saffran fick jag veta att det otroligt höga priset (det har fördubblats från december 2008) beror på att utbudet minskat kraftigt p.g.a. missväxt i Iran, uppenbarligen världens största producent av saffran. Vad värre är: det kan ta slut innan jul, så skynda på att handla!

Läs mer här

Tryffelkladdkaka

Alla chokladfantasters dröm! Kakan passar utmärkt att servera på diverse bjudningar för släkt och vänner i december. Vi planerar att ha adventsfika för stora släkten och trots att kladdkakan i grund och botten inte är en julkaka gör den sig ändå bra på en större fikabjudning. Dessutom har den en tryffelaktig karaktär och tryffel om något är väl juligt? Skär i tunna skivor - annars kan den bli dig övermäktig - och servera med eller utan grädde. 

Tips
Kakan kan bli väldigt kladdig i mitten - låt då grädda ytterligare ett par minuter. I och med att den kan bli så pass kladdig kan det vara bra att förvara den i frys. Kylskåpet går också bra. Låt dock stå i kyl ett tag innan servering.

Tryffelkladdkaka


Ingredienser

100 gram smör
250 gram choklad, 70% kakaohalt
2 ¼ dl socker
5 ägg
1 msk (9 gram) vetemjöl

Gör så här
Smält smör och choklad. Rör i socker och tag av från värmen. Tillsätt äggen, ett i taget och rör noga efter varje tillsats. Rör sist ner mjölet.
Häll i en rund form med löstagbar kant och grädda mitt i ugnen, 175°, i cirka 25 minuter.




Gravad lax

Vad sägs om hemgravad lax i jul? Vi provade det för första gången förra julen och utgick då från följande recept. Det var mycket enklare än jag trodde och laxen blev jättegod. Vi åt den förstås med hemlagad gravlaxsås (recept kommer snart).

Gravad lax

Ingredienser
1 benfri laxssida med skinn (ca 1½ kg)
1 dl strösocker
1 dl salt
1 tsk krossad vitpeppar
1 msk grovhackad dill

Gör så här
Laxen ska ha varit fryst minst 2 dygn innan användning.
Lägg laxen i en form. Blanda ingredienserna. Gnid in laxsidan med blandingen. Låt stå framme ca 1 timme och därefter i kyl  i ett dygn. Skrapa bort blandningen. Skär i sneda tunna skivor från huvudänden.

Saffransbullar med mandelmassa

Vi äter massor av lussebullar innan jul och brukar får baka i flera omgångar. Naturligtvis bakar vi de tradionella bullarna men vi vi gör även dessa fantastiska bakverk med hemgjord mandelmassa, de är verkligen en hit och måste provas!

Saffransbullar med mandelmassa, cirka 40 stycken

Ingredienser
½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 ¼ dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
200 gram rumsvarmt smör
125 gram skållad, mald mandel
60 gram råsocker

Pensling och garnering
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i kastrull, häll på mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Häll degspadet över jästen och rör ner saffran, socker, ägg och ca 1 l av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen ur bunken och knåda den smidig.
Sätt ugnen på 225°. Blanda smör, mald mandel och socker. Kavla ut degen (dela gärna i två delar). Bred smörblandningen över degen, rulla ihop till en rulle och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på varma plåtar. Låt jäsa cirka 20 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.




Garnerade med pärlsocker


Garnerade med råsocker


Julegris

Den här söta halmgrisen spanade jag in redan förra året, både på julmarknader och i affärer. Var förtjust i modell större, att då ha under granen istället för - eller ännu hellre tillsammans med - den annars så traditionella halmbocken. I år får den lilla grisen en plats i granen. Kanske blir det av att ett större halmdjur ändå får bo under julgranen. Vem vet?

Hur som helst, är den inte underbar? Den kommer från Åhléns och kostar 19 kronor.


Schackrutor

Det är trevligt att kunna bulla upp med flera olika bakverk till adventsfikat eller glöggfesten och då är mördegskakor perfekta. Man kan från en sats göra flera olika kakor att lägga på kakfatet. Här är recept på schackrutor som gör sig fina tillsammans med lussebullar och pepparkakor. Receptet på själva degen är samma som för mördegskakorna, men här har det halverats. 

Schackrutor

Ingredienser
187,5 gram rumsvarmt smör 
90 gram (cirka 1 dl) socker
250 gram (cirka 4 dl och 1 msk ) mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg

Gör så här
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggen ett i taget och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Ta ut degen ur kylen. Dela den två lika stora delar och blanda knappt 2 msk kakao i den ena delen. Dela båda degarna i 2 delar och rulla ut dem till ca 1 1/2 cm tjocka längder. Varva de ljusa och mörka längderna och tryck till dem lite. Lägg rullarna kallt, övertäckta med folie i ca 1 timme. Skär dem i 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar, grädda i 175º i ca 10-12 minuter. 


Lussebullar med hackad mandel

Här finns recept på otroligt saftiga och goda lussebullar - familjens favorit. Jag tror att det är den hackade mandeln som är hemligheten. Alla som bjuds på bullarna älskar dem.

Lussebullar, cirka 40 stycken

Ingredienser
½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 ¼ dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl skållad, hackad mandel

Pensling och garnering
ägg
russin

Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i kastrull, häll på mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Häll degspadet över jästen och rör ner saffran, socker, ägg, mandel och ca 1 l av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela upp degen och baka ut till lussekatter, flätor, kransar och andra julbröd.
Lägg på smorda eller klädda plåtar och låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda i ugn: lussekatter och bullar 5-6 minuter, flätor och kransar 20-25 minuter. Ugnsvärme: 200 º för kransar och flätor, 250º för bullar och lussekatter.







Brist på idéer om hur du ska forma dina lussebullar? Ta en titt nedan!


Mockaarmband

Litet tips till den som vill ge bort hemgjort i julklapp men som kanske inte är den mest fingerfärdige: mockaarmbandet nedan är det mest lättgjorda armband jag gjort och dessutom var materialet oerhört billigt! Köpte material från Pagoni, bland annat.

 

Nytt halsband

Detta halsband knåpade jag ihop igår och det ska ges bort i julklapp till en i släkten.




Krämig äggröra

Äggröran har en given plats på vårt julbord. Till jul följer vi detta recept som ger en extra krämig och god äggröra eftersom den görs med äkta grädde! Observera att vi även använder smör. Det är ju bara jul en gång om året så då är bara det bästa gott nog, tycker vi. Den passar särskilt bra till de hemgjorda köttbullarna.

Krämig äggröra, 4 personer

Ingredienser
4 ägg
6 msk vispgrädde
salt
smör
nymalen svartpeppar

Gör så här
Vispa samman ägg och grädde, tillsätt salt och peppar. Smält smör i en kastrull (gärna med teflon- eller titanbeläggning). Häll i äggstanning och låt den sakta (ha låg värme på plattan) tjockna under under omrörning med träsked.
Ät och njut!


Skurna pepparkakor med mandel

Visst hör väl pepparkaksbaket till en av höjdpunkterna i december? Tänk på doften av kanel och nejlikor!
Här kommer ett enklare recept som går ganska snabbt att fixa. Degen görs dagen innan så att den hinner stå kallt.

Tips
Det går också bra att lägga degen i frysen ett tag och sedan hyvla skivor.

Skurna pepparkakor med mandel, cirka 40 stycken

Ingredienser
125 gram smör
½ dl sirap
1 dl råsocker 
½ msk kanel
¼ tsk nejlikor
¾ tsk bikarbonat
1 msk ljummet vatten
knappt 1 dl malen sötmandel
drygt 4 dl vetemjöl

Gör så här
Värm smör, sirap, socker och kryddor fingervarmt i kastrull och låt svalna. Tillsätt bikarbonat som rörts ut i 1 msk ljummet vatten. Blanda ner mandeln och hälften av mjölet. Häll resten av mjölet på bakbordet, stjälp upp smeten i mjölet och arbeta samman degen. Forma till ca 25 cm lång längd som läggs kallt över natten.
Skär längden i lövtunna skivor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i ca 3 minuter i 225°.




Leilas jul

Kocken Leila Lindholm intar tv-rutan och bakar gott inför jul. Ikväll är det dags för julgodis och jag tror minst sagt att man kan få en del inspiration till sitt eget godisbakande. Även om recepten kanske inte alltid faller en i smaken kan man njuta av de vackra bakverken - och recepten kan man faktiskt modifiera tills man är nöjd. Sen är ju Leila själv inspirerande och kommer med en del tips till den som vill bli en bättre bagerska eller bagare.

TV4+ visar Leilas Jul ikväll, 19.00. Läs mer om programmet här.

Vill passa på att tipsa om hennes egen hemsida, som du hittar här.

Årets julvärd

Har ni redan hört vem det är...?

I år sitter Lisbeth Åkerman i tv-rutan och tänder ljus och sprider värme, strax innan Kalle Anka och kompani tar över. Vi tittar alltid på Kalle Ankas jul. Det spelar ingen roll att man sett det mesta förr: det är mysigt att krypa upp i soffan, kanske ta sig en hembakad pralin och för en stund koppla av. När klockan går mot fyra kurrar magen eftersom det var ett tag sedan man åt gröt. Men då vet man att snart stundar julbordet - som man sett fram emot det!

Det här skulle egentligen mest handla om julvärden i SVT och är ni intresserade finns en intervju att läsa med Lisbeth här.

Mjuk pepparkaka

För den som inte riktig hinner med eller orkar ställa sig och baka pepparkakor är den mjuka perpparkakan ett alternativ. Den är betydligt lättare att baka och den ger en underbar doft av jul. Man kan förstås baka båda varianter om man vill!

Kakan kan dessutom toppas med en glasyr som smakar ljuvligt...

Mjuk pepparkaka

Ingredienser
150 gram smör
3 ägg
3 dl råsocker
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
1 ½ dl fast lingonsylt
1 ½ dl gräddfil
4 ½ dl (270 gram) vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Glasyr
200 gram philadelphiaost
80 gram smör
3 dl florsocker

Gör så här
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smöret, kryddor, lingonsylt och gräddfil.
Tillsätt sist mjölet blandat med bikarbonat, lite åt gången för att undvika klumpar.
Smörj och bröa formen.
Grädda i 175° i cirka 1 timme, prova med baksticka om kakan är torr.

Låt smöret och philadelphiaosten bli rumsvarma - det blir lättare att röra ihop. Mosa smör och cream cheese med gaffel och rör tills blandningen är klumpfri. Tillsätt florsocker och smaka av allteftersom. Bred glasyren över kakan och ställ den i kylen att stelna.


Nytt till granen

Varje år är det roligt att köpa någon ny dekoration till granen. Vi har redan standardkulor, halmhjärtan och små tomtegummor men brukar utöka sortimentet med en eller två nya prydnader, vare sig det rör sig om kulor, renar eller grisar. Vårt krav är att köpet ska vara genomtänkt och med personlig prägel.

Vad sägs om dessa från Stilero?

 


Den goda julgröten

Hemma hos oss serveras julgröten enligt gamla traditioner. Vi strör på kanel och socker men istället för att hälla på mjölk gör vi ett litet hål i mitten där vi lägger en klick smör som får smälta (ett s.k smöröga). Sedan doppar vi gröten i smöret. Prova, det är jättegott!

Dessutom kokas gröten på gammaldags mjölk (som är fetare än den röda mjölken) samt låter en kanelstång koka med.

Risgrynsgröt, 6 personer

Ingredienser
2 ½ dl grötris 
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 l mjölk (gammeldags)
2 kanelstänger

Gör så här
Mät upp ris, vatten och salt i kastrull och koka upp.
Rör om, låt koka försiktigt under lock ca 10 minuter
Tillsätt mjölken och kanelstänger.
Rör om och koka upp, koka sedan på svag värme udner lock i 45-50 minuter (rör ej om).

Tips: när gröten kokat upp kan man flytta kastrullen till en tjock träskärbräda och lägga en tyngd på locket. Sedan kan gröten stå och svälla utan tillsyn och risk att koka över.


Pepparnötter

Favoritreceptet på pepparnötter kommer här. Vi glömde ärligt talat bort att baka dem förra året så då kanske vi får lov att göra dubbel sats i år? Tyvärr har jag därför ingen bild att visa.
Det är tacksamt att förvara dem; lägg dem i frysen tills dess att de ska ätas så håller de sig knaprigt goda.

Pepparnötter, 28 stycken

Ingredienser
100-125 gram smör
1 dl socker
½ msk sirap
½ ägg
1 tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald ingefära
1 tsk bikarbonat 
4 dl (240 gram) vetemjöl
14 mandlar att skålla och halvera

Gör så här
Rör smör, socker och sirap noggrant till en jämn smet. Tillsätt ägg och kryddor. Blanda vetemjöl och bikarbonat och tillsätt. Arbeta ihop till en deg och dela i två delar. Rulla varje del till en längd. Dela längden i 14 delar. Rulla varje del till en boll. Klä plåtar med bakplåtspapper. Lägg bollarna på plåtarna och stick en mandelhalva i varje kaka. Grädda mitt i ugnen, 175-200°, i cirka 20 minuter.

Sega kolasnitt

Underbara kolasnitt som är perfekt sega. Det här är en av de småkakor som passar jättebra att lägga i en fin glasburk och ge bort till jul.

Sega kolasnitt, cirka 24 stycken

Ingredienser
100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 - 2 ½ msk ljus sirap
2 ½ dl (150 gram) vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt sirap och vispa ihop till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker noggrannt och vänd ner i smeten. Rör ihop. Tryck samman till en deg, dela i två bitar och rulla varje bit till en rulle. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Jämna till längderna en aning.
Grädda i 12-15 minuter, mitt i ugnen. Låt svalna något och skär ut sneda bitar av längderna. Förvara i en lufttät burk.






Juleljus

Levande ljus är nog något av det mysigaste som finns. Lågan är flyktig och evigt föränderlig, den flackar åt det ena och det andra hållet och den värmer. I tidningen Drömhem och trädgård, nummer 13, fick jag inspiration till att köpa en ljusbricka att ställa på min avdelningshylla i vardagsrummet. På den ska blockljus av olika former, storlekar och färger placeras. Design Direkt har flertalet olika ljusbrickor till försäljning här.

Samma tidning gav mig idén att ställa en stor, vit lykta med blockljus intill granen. Här (Design Direkt) finns ett flertal olika, den här (Cest la vie), den här (Klinta), denna (Mixin), den här och denna (Domoda) är några jag är lite speciellt sugen på.

Något annat vi har gjort här hemma är att hänga upp små ljuslyktor för värmeljus, som denna (Klinta), framför mörka fönster i badrummet eller i dörröppningarna i hallen.


Våra ljuslyktor köpte vi för dryga femtiolappen styck på Indiska.

Chokladsnitt

Dessa underbara kakor gav jag bort till släkten förra året. Visserligen blev de populära hos barnen men även de vuxna knaprade i sig en eller två. De är superenkla att göra och istället för kakao kan man tillsätta en kryddblandning av kanel, kardemumma, nejlika och ingefära. Är det inte underbart när köket doftar juligt?

Chokladsnitt, cirka 20 stycken

Ingredienser
100 gram rumsvarmt smör
1 dl råsocker
2 msk ljus sirap
2 dl (120 gram) vetemjöl
2 ½ msk (17-18 gram) kakao
eller kryddblandning av kanel, kardemumma, nejlika och ingefära
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Klä en plåt med bakpapper. Vispa ihop smör, socker och sirap med elvisp till en ljus och porös massa. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker, blanda väl och sikta ner i smörmassan. Vispa ihop till en jämn massa och vänd upp på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, arbeta ihop en aning och rulla till två längder, lika långa som plåten.
Lägg rullarna på plåten. Platta ut längderna en aning och jämna till så att de är lika stora överallt. Platta inte ut för mycket då degen flyter ut i ugn.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna något på plåt innan varje läng delas i 10 sneda snittar. Låt kakorna kallna.


Julmarknader i Stockholm

Tiden nästan flyger iväg och julmånaden närmar sig allt mer. Något jag längtar till är alla julmarknader! Stortorgets marknad i Gamla Stan står alltid på vår lista för ett kortare eller längre besök. Förra året tittade vi också förbi i Sigtuna, något vi definitivt gör om i år igen.

Några andra marknader som lockar är Skansens, Siggesta Gårds och Steninge Slotts alternativ. Alltomstockholm har gjort en liten guide här så även du kan hitta din favorit.


Cheesecake

Ska ni ha julfika för släkt och vänner? Då kanske ni vill servera denna utomordentligt goda cheesecake som faktiskt är den godaste jag ätit. Kanske kan man komma undan med att den är julig för att man har kanel i botten...? Eller så kan man faktiskt byta ut digestivekexen mot pepparkakor och annars följa receptet.
Kakan blir härligt krämig och syrlig då man har cream cheese och gräddfil i fyllningen. Tänk på att inte grädda för länge då kakan riskerar att bli torr. Läs mer under Tips nedan.

Tips
Om du prövar med sticka tycker inte jag att stickan behöver vara torr när du tar ut kakan. Är den istället lite kladdig kommer detta ge en krämigare kaka när den väl kallnat!

Cheesecake med kanel eller pepparkakor

Ingredienser
100 gram smör
4 dl smulade Digestivekex (cirka 12-14)
2 msk kanel
eller byt ut Digestivekex mot 30-32 pepparkakor
400 gram philadelphiaost
3 dl gräddfil
½ - ¾ dl socker
1-2 msk saft från citron (kan uteslutas om man har pepparkakor i botten)
1 msk vaniljsocker

Gör så här
Ugnen ska stå på 175-200°. Smält smör. Smula kexen och blanda noga med smör och alternativt kanel. Tryck ut i en rund form, cirka 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter och låt svalna medan du gör fyllningen.
Börja med att vispa ihop osten och gräddfilen. Använd gärna elvisp för ett klumpfritt resultat. Tillsätt därefter socker, vaniljsocker och citronsaft efter eget tycke och smak. Vill du ha mycket citronsmak ska du naturligtvis tillsätta mer av detta. Då kan du också behöver en aning mer socker. Smaka av, dels för se om du har fått rätt smak på din fyllning och dels för att det smakar himmelskt gott!
Häll fyllningen i formen och grädda i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.




Frukostbullar med russin

Julaftonsmorgon börjar alltid med frukost på varm choklad och hemgjorda frukostbullar. Bullarna är underbart goda och smakar bäst när de har värmts ett tag i ugnen. Bred på ett lager smör och lägg alternativt på en skiva ost. Russinen kan uteslutas och en del av vetemjölet kan bytas ut mot grahamsmjöl.

Frukostbullar med russin, 20 stycken

Ingredienser
Cirka 1 dl russin
600 gram eller cirka 1 liter mjöl
50 gram jäst
60 gram eller 4 msk smör
2 msk socker
lite kardemumma
3 dl mjölk
1 ägg

Gör så här
Koka upp russinen, tag från värmen och låt svälla i ungefär 10 minuter. Smält smör, tillsätt mjölk och låt bli fingervarmt, cirka 37. Smula jäst i en stor bakbunke och häll på degvätskan. Rör om. Blanda ner socker, kardemumma och russin.
Tillsätt mjöl i omgångar och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
Dela upp degen i 20 bitar, forma till runda bullar och lägg på plåt. Låt jäsa ytterligare, cirka 15-20 minuter. Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen i 175° i 10-15 minuter tills bullarna fått lite färg.

Tenntrådsarmbandet är klart

Äntligen! Efter mycket knep och knåp och en något knapphändig beskrivning vilket slutade med att jag helt enkelt fick improvisera är tenntrådsarmbandet klart. Det ger jag till mig själv som en tidig julklapp. Men det kan vara lika roligt att ge bort. Här ser ni hur det ser ut:




Janssons Frestelse

Alla känner väl till denna maträtt som närmast kan beskrivas som en av julbordets grundpelare? Potatis i krämig sås med lite krispig yta som passar utmärkt till olika kötträtter. Receptet nedan har vi prövat oss fram till genom åren och är något jag vill dela med mig av till er.

Janssons Frestelse, 6 personer

Ingredienser
10 medelstora potatisar
2 medelstora gula lökar
1 burk ansjovis (125 gram)
3 dl grädde
ströbröd
lite smör

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skala och strimla potatis. Skala och skiva löken fint. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Översta lagret ska vara potatis. Häll över grädde och ansjovisspad. Strö över lite ströbröd och fördela smörklickar ovanpå. Tillaga mitt i ugnen i cirka 1 timme. Prova med potatissticka om potatisen är klar.


Luciakonsert i Storkyrkan

Det fanns inte många platser kvar till Luciakonserterna i Storkyrkan i Gamla Stan, den 11 och 12 december, men 3 platser lyckades jag boka! Det gäller att vara ute i god tid och trots att jag har försökt leta efter information om diverse luciakonserter verkar det ändå som att jag är ute i sista stund...

Hur som helst kan biljetter fortfarande bokas på Ticnet. Dock får man räkna med att de bästa platserna redan har gått åt.


Rödbetssallad

För den som oftast köper det mesta färdigt till julbordet kanske det känns lite väl tidigt att redan i början av november läsa om diverse maträtter till julafton men alla vi andra (vi är många hoppas jag) som vill laga det mesta själv börjar kanske se sig om i receptdjungeln och leta rätt på sina favoriter, något som Julegott gärna hjälper till med!
Förra året valde vi att göra en hemgjord rödbetssallad, hemgjord i den mening att vi köpte färdiga rödbetor på burk men gjorde egen kräm till den. Så underbart god den blev!

Rödbetssallad

Ingredienser
1 burk (560 g) hela rödbetor
1 dl majonnäs
1 dl lätt crème fraiche
1 msk fransk senap
1 msk brun farin
3 krm salt 
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här
Låt rödbetorna rinna av, skär dem därefter i tunna stavar. Blanda majonnäs med crème fraiche, senap och farin. Lägg ner rödbetorna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt fram till servering.



I år planerar vi att även koka rödbetorna själva - vi har redan hittat ett par olika recept här och där. Bilder och recept på resultatet återkommer vi med lite nämare jul...

Julköttbullar

Vad är väl ett julbord utan köttbullar? Otänkbart åtminstone hemma hos oss. Och hemgjorda ska de vara också. Här är ett gammalt beprövat recept som vi använt många år och som i vårt tycke ger de godaste köttbullarna. Vi använder havregryn istället för skorpmjöl och det blir en jättebra smet som är lätt att forma till fina, runda köttbullar. Om man gör en stor sats är det lättast att steka i ugnen i 200° i cirka 20 minuter. Vill man ha lite mer stekyta kan man kan bryna en stund i stekpannan innan servering.

Köttbullar, cirka 40 st

Ingredienser
1 kg köttfärs
1 stor gul lök
1½ dl havregryn
knappt 2 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Låt havregryn svälla i vatten ca 10 minuter. Tillsätt potatismjölet och lägg i köttfärsen. Knäck ägget i kopp och tillsätt. Finhacka löken och tillsätt. Salta och peppra. Rör om till en jämn smet. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek.



Kul från Panduro

När jag gick förbi Panduros skyltfönster på Kungsgatan i Stockholm här om dagen blev jag inspirerad att börja pyssla med juldekorationer. I fönstret presenterades nämligen materialsatser av olika slag - främst tomtar om jag inte minns fel och en och annan julsvamp, som jag tycker passar alldeles ypperligt att hänga i granen.

Att själv göra julpynt är en jätterolig aktivitet för dig och hela familjen eller andra nära och kära. Avstressande också. För ett par år sedan köpte vi material till små tomtegummor från just Panduro. Det hela resulterade i ett femtiotal små gummor med långa gula flätor och blommiga kjolar. Sedan dess har de en given plats i granen varje år.

Vad jag ville berätta var helt enkelt att Panduro har något att erbjuda de flesta som är ute efter att pyssla och skapa inte alltför avancerade hemgjorda dekorationer till jul.

Krämig vitlökssill

Jag tycker att hemlagad sill ger extra glans till julbordet. Här är ett recept på en snabblagad vitlökssill som är riktigt krämig och smakrik. Den kan serveras direkt men smakar ännu bättre om den får stå och dra till nästa dag.

Krämig vitlökssill

Ingredienser
4 filéer 5-minuterssill
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk fransk ljus senap
2 vitlöksklyftor
2-3 msk finskuren gräslök
2 msk röd stenbitsrom
nymalen vitpeppar

Gör så här
Häll bort spadet från sillen och skär den i 1 cm breda skivor.
Rör samman creme fraiche, majonnäs och senap.
Pressa i vitlök.
Tillsätt finskuren gräslök och stenbitsrom.
Smaksätt med nymalen vitpeppar.
Blanda ner sillbitarna.




RSS 2.0