Isländsk sirapskaka

Det här är ett recept på en lite ovanlig kaka som min mamma hade med sig från Island. Den smakar som mjuk pepparkaka men det som gör den speciell är smörkrämen som man varvar kakan med. Den bryter av fint mot pepparkakssmaken och gör den härligt krämig. Efter våra långa vinterpromenader brukar det bli det fika med sirapskakan och kall mjölk.

Isländsk sirapskaka, cirka 80 bitar

Ingredienser

Kakan
250 gram smör
250 gram socker
3 ägg
500 gram eller cirka 3 ½ dl mörk sirap
750 gram eller cirka 12 ½ dl mjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
3 dl gräddfil

Smörkräm
300 gram smör
300 gram eller cirka 3 ¼ dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 150º. Smöra och bröa en normalstor långpanna eller klä den med bakplåtspapper. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning och rör till en jämn smet. Tillsätt sirap.
Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och nejlika väl i en skål och rör ner i smeten. Tillsätt gräddfil och rör smeten jämn och fin.
Häll smeten i långpannan och grädda i cirka 45 minuter mitt i ugnen. Känn med sticka att kakan är torr. Låt kallna i långpannan.
Rör smör och florsocker till en jämn kräm och smaka av med vaniljsocker. Dela kakan i två på bredden. Bred ut krämen jämnt på underdelen och lägg på överdelen.

Tips
Skär upp kakan i portionsbitar, cirka 10 cm i bredd per bit. Frys ner kakan och ta fram cirka 10 minuter innan servering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0