Kladdig vit chokladkaka

Till nyår förra året serverade vi denna kaka. Den tar sin tid att göra men det är väl värt mödan. Och visst vill man väl att nyårsdesserten är en tidskrävande skapelse? Det är ju trots allt kanske det sista man äter på året. Den passar bättre till lite festligare tillfällen. Vill man ha en vit chokladkaka en fredagkväll bakar man med fördel den lite enklare varianten, som du hittar här.

Kladdig vit chokladkaka

Ingredienser

Kakan
250 gram vit choklad
200 gram smör
3 ägg
2 ½ dl råsocker
2 dl (120 gram) vetemjöl

Glasyr
150 gram vit choklad
½ dl vispgrädde

Garnering
Florsocker

Gör så här
Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Smält smör. Tag från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Rör - inte vispa - ner choklad och mjöl och rör till en jämn och fin smet. Vänd ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 175°, i 30-35 minuter. Kakan är lös när den tas ur ugn. Låt därför kakan stelna i formen innan formen tas bort. Låt kallna i kyl. 
Gör under tiden glasyren. Hacka eller bryt chokladen. Koka upp grädde, tag från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Ställ i kyl och låt stelna något (cirka 5 minuter). Bred krämen över kakan och låt stelna i kyl. 
Sikta över florsocker innan servering.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0