Mjuk pepparkaka
För den som inte riktig hinner med eller orkar ställa sig och baka pepparkakor är den mjuka perpparkakan ett alternativ. Den är betydligt lättare att baka och den ger en underbar doft av jul. Man kan förstås baka båda varianter om man vill!
Kakan kan dessutom toppas med en glasyr som smakar ljuvligt...
Mjuk pepparkaka
Ingredienser
150 gram smör
3 ägg
3 dl råsocker
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
1 ½ dl fast lingonsylt
1 ½ dl gräddfil
4 ½ dl (270 gram) vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Glasyr
200 gram philadelphiaost
80 gram smör
3 dl florsocker
Gör så här
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smöret, kryddor, lingonsylt och gräddfil.
Tillsätt sist mjölet blandat med bikarbonat, lite åt gången för att undvika klumpar.
Smörj och bröa formen.
Grädda i 175° i cirka 1 timme, prova med baksticka om kakan är torr.
Låt smöret och philadelphiaosten bli rumsvarma - det blir lättare att röra ihop. Mosa smör och cream cheese med gaffel och rör tills blandningen är klumpfri. Tillsätt florsocker och smaka av allteftersom. Bred glasyren över kakan och ställ den i kylen att stelna.