Saffransbullar med vaniljfyllning

Saffransbullar i ny form för den som tröttnat på de vanliga lussebullarna. Här fyllda med smarrig vaniljkräm.

Saffransbullar med vaniljfyllning, 40 stycken

Ingredienser

Degen

½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
3 dl mjölk
1 vaniljstång
3 msk råsocker
1-2 msk majsstärkelse
4 äggulor
en klick smör

Garnering
Råsocker
Uppvispat ägg eller smält smör till pensling

Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i kastrull, häll på mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Häll degspadet över jästen och rör ner saffran, socker, ägg och ca 1 l av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Gör under tiden vaniljkrämen. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och koka upp både frön och skal tillsammans med mjölken. Vispa ner majsstärkelse, socker och äggulor. Sjud på låg värme under omrörning tills krämen tjocknar. Häll över i en skål och tillsätt smöret. Rör om och låt svalna.
Ta upp degen ur bunken och knåda den smidig. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i 40 bitar (dela gärna i två delar och baka i omgångar) och forma varje bit till en rund bulle. Lägg i bullformar på varma plåtar. Låt jäsa cirka 20 min.
Fyll en sprits med krämen och spritsa i varje bulle, eller gör en grop med fingret och fyll med kräm. Pensla antingen med enbart uppvispat ägg, eller strö dessutom över råsocker eller pensla de färdiggräddade bullarna med smält smör och doppa sedan i råsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0